Kalvers redden honderden vissen

9199
19 aug 2008

Bron: noordhollandsdagblad.nl. Zaandam - Oscar Munts en Kevin Beers uit het Kalf hebben vanmiddag vele honderden vissen het leven gered.

Morgen komen er nieuwe sluisdeuren aan beide kanten van Ramsbeek, vandaag werd de sluis alvast leeggepompt en werden de vissen aan hun lot overgelaten.

Munts zag het gebeuren. ,,Een man van het waterschap liep er even doorheen, hield een netje boven het water en zei, ach allemaal jong spul. En ze gingen weg.'' De Zaandammer keek ze stomverbaasd na en kwam toen zelf in actie. Anderhalf uur later schat hij dat hij meer dan duizend vissen uit het water heeft geschept. ,,In het begin had je met elke haal een net vol. Misschien wel vijftig vissen tegelijk. Nu vangen we bijna niks meer. Er zit niet veel meer en wat er zit zien we niet meer. Het is te modderig.'' Terwijl hij het zegt haalt Beers een vette aal uit het water.

De twee zijn kwaad over hoe het waterschap met de dieren omspringt. Munts: ,,Er staat een laagje water van tien centimeter, dat bewoog overal, zo vol vis zat het. Al zijn het kleine visjes, die mogen toch ook leven? Maar het was ook niet eens waar, er zaten ook grote vissen in van twintig, dertig centimeter. Sommigen waren al dood. Zo'n grote vis heeft veel zuurstof nodig. Er waren er die van ellende tegen de kant opsprongen. Als ze gewacht hadden tot de morgenochtend (dinsdag) was alles dood geweest. Dat was lekker makkelijk geweest, dan zwemmen ze niet meer weg.''

Bron: noordhollandsdagblad.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.