Bijzondere vangst Waal

14890
25 aug 2008

Dhr Wijkhuisen uit Zaltbommel vist al vanaf zijn 4e jaar op de Waal en heeft al veel bijzondere vissoorten gevangen. Barbeel, roofblei, sneep, marmergrondels, windes, maar bij deze vis wist hij niet wat het was. Hij had er vorige week 1 gevangen, op 20 augustus echter 17.

Voorlopige determinatie wijst op een Kessler's grondel (Neogobius kessleri) . Deze soort komt van nature voor in het Donaugebied en zuidelijke delen van Rusland en is de zoveelste soort die Nederland via het Main-Donaukanaal bereikt. Deze grondels zijn voor het eerst aangetroffen in 2007, dus een vrij nieuwe exoot.

De visjes zijn te herkennen aan de vooruitstekende onderkaak. De kop en de bek zijn in verhouding met het lichaam vrij groot. De rugvinnen zijn van elkaar gescheiden. De buikvinnen zijn aan elkaar vergroeid tot een soort schijf, waarop de vis rust. De grondel eet crustacen, zoals gammarus, aasgarnalen en ook kleine vis staat op het menu.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.