Nederland tiende op WK Zoet ondanks super training

6508
09 sep 2008

Nederland heeft op de wereldkampioenschappen zoetwatervissen voor seniorenteams in het Italiaanse Spinadesco de tiende plaats behaald.

In een deelnemersveld van bijna veertig landen een keurige eindklassering. Toch zorgde dit resultaat niet voor tevredenheid bij de Nederlandse équipe. De teleurstelling bij hoofdbondscoach Jan van Schendel en zijn ploeg was mede het resultaat van de spectaculaire trainingsuitslagen. Engeland bleek wederom onverslaanbaar en pakte goud.

"We hebben hier de beste trainingsweek gehad die ik ooit heb meegemaakt", zegt Van Schendel. "Iedereen in het team ving prima vis én liet naarmate de week vorderde een stijgende lijn zien." De Nederlanders slaagden er tijdens de trainingen als enigen in om veel kleine brasem te vangen. Dit viel de concurrentie ook op en toplanden als Italië en Engeland kwamen zelfs geregeld kijken wat de Nederlandse ploeg precies aan het doen was. Van Schendel: "We merkten dat we echt meetelden en goed in de gaten werden gehouden." De hoofdcoach zag in de trainingsresultaten de bevestiging dat zijn ploeg de laatste jaren in de lift zit en durfde Nederland zelfs medaillekansen toe te dichten achter topfavorieten Italië en Engeland - 'mits de opwaartse lijn wordt vastgehouden'.

Na de eerste wedstrijddag stonden de Nederlanders echter op een achttiende plaats in het tussenklassement. Een niet al te gunstige loting was volgens Van Schendel een van de oorzaken. "Op dit kanaal moet je het net treffen, want de verschillen tussen én binnen de vakken zijn soms erg groot. We zaten niet op de beste plekken, maar hebben ons toch nog redelijk weten te redden. Al ging het minder dan tijdens de trainingen" Een van de redenen was dat er in plaats van bliek veel karper werd gevangen. En daar verspeelden de Nederlanders er een belangrijk aantal van. "Wij zijn niet gewend om op karper te vissen en hebben mede daardoor onvoorstelbaar veel vis verspeeld." Met slechts 110 gram vis voor Arjan Klop en dientengevolge de laatste plaats in zijn vak, konden de medaillekansen na zaterdag al definitief de ijskast in. "Dat was funest voor ons klassement", oordeelt de bondscoach - die net als Klop geen verklaring kon vinden voor deze 'dramatische prestatie'.

Op zondag verging het de Nederlanders iets beter - 'minder slecht' in de woorden van Van Schendel - maar de op zaterdag opgelopen schade kon echter niet meer worden hersteld. "Met een tiende plaats waren we enkele jaren terug nog tevreden geweest, maar inmiddels mikken we hoger", verklaart Van Schendel de teleurstelling. Hij dacht de met het team geboekte progressie terug te gaan zien in de einduitslag, zeker ook naar aanleiding van de trainingen, maar kwam bedrogen uit. "Ik had hier veel en veel meer van verwacht. We zijn er als visland ontegenzeggelijk op vooruitgegaan, maar dat kan ik helaas niet bewijzen aan de hand van het klassement."
Of de aansluiting met de (sub)top daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, moet Van Schendel met zijn ploeg dan volgend jaar laten zien. Het Beukerskanaal bij Steenwijk is namelijk het toneel voor de wereldkampioenschappen in 2009.
In Nederland vissen circa 2 miljoen mensen die gezamenlijk ruim 700 miljoen euro omzetten.

Foto: Het Nederlandse team Zoet: boven v.l.n.r.: Christian Surquin, coaches Willem Raven en André Schipper, Dieter Friederichs, coach Jan van Schendel; onder v.l.n.r.: John Savelkoul, Arjan Klop, Stefan Altena en Jo Adriolo.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.