Nieuwe vistrap Verloren Beek

5771
19 nov 2008

Bron: destentor.nl. Vissen hebben in de Verloren Beek, aan de zuidkant van Epe, meer ruimte gekregen. Waterschap Veluwe heeft een vistrap zodanig aangepast dat het obstakel door de visjes passeerbaar is. Zij kunnen nu over de hele beek uitzwermen.

Het waterschap liet medio oktober een gespecialiseerd visser onderzoeken wat er zoal in de beek rondzwemt. Door middel van elektrovissen ving de onderzoeker vlak aan de 'voet' van de cascade in de beek veel vis. Hij telde: 326 beekprikken, vier rivierdonderpadden, 74 stuks driedoornige stekelbaars, 39 bermpjes en vijftien elritsen.

De onderzoeker stelde vast dat ze zich vooral voor de vistrap ophielden in hun drang om verder stroomopwaarts te zwemmen. Maar de cascade bleek - tegen de bedoeling in - een onneembare hinderniste zijn, vanwege het te grote hoogteverschil of de te snelle stroming.

Zulke cascades of vistrappen worden juist in de beek gebouwd om vissen een kans te bieden een hoogteverschil te overbruggen. Dankzij de keien kunnen de vissen trapsgewijs omhoog 'klimmen'. In zo'n stroomversnelling zitten altijd wel stukjes waar de stroom net wat zwakker is; die zoeken de vissen op om stapje voor stapje de steenhelling te nemen.

Waterschap Veluwe heeft na het onderzoek de vistrap vernieuwd, waardoor deze nu wel passeerbaar is. De cascade ligt in de beek, waar deze langs de Papenstraat loopt, kort voor de beek onder de dorpenweg door gaat. Het waterschap heeft de helling bovendien voorzien van een substraat van fijn grind, die een geschikte bodem creëert als paaiplaats voor de elrits en de beekprik.

Met de verbeteringen kan de vis zich nu verspreiden over de volle lengte van de Verloren Beek, die zijn oorsprong heeft in het Wisselse Veen en in Zuuk in het Apeldoorns Kanaal uitstroomt.

Hoe de beek trouwens aan die vreemde naam komt? Beken waren vroeger energiestromen die waterraderen van papiermolens, kopermolens of wasserijen lieten draaien. Maar het water in de Verloren Beek stroomde onbenut weg naar - toen nog - de Grift. Verloren energie.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide