VWA raadt regelmatige consumptie vis uit ringvaart Haarlemmermeer af

9872
26 nov 2008

Bron: vwa.nl. Regelmatige consumptie van vis (met name baars en snoek) die afkomstig is uit de ringvaart tussen Aalsmeer en Halfweg moet worden vermeden.

Dat adviseert bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit na bestudering van de resultaten afkomstig uit onderzoek uitgevoerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Eind juli 2008 vond een lozing plaats van een grote hoeveelheid blusmiddel in de ringvaart van de Haarlemmermeer. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft eind oktober een aantal vissen in de ringvaart laten onderzoeken.

De onderzochte vissen bevatten concentraties PFOS (perfluorooctaansulfonaat) die aanmerkelijk hoger zijn dan in elders gevangen vis. Het Hoogheemraadschap van Rijnland adviseerde vervolgens om geen vis uit de ringvaart te consumeren en verzocht bureau Risicobeoordeling van de VWA de risico’s van de consumptie van verontreinigde vis te beoordelen.

Uit deze beoordeling blijkt dat in baars, snoek en paling te hoge concentraties PFOS zijn aangetroffen. Deze concentratie PFOS in de vis levert, bij incidentele consumptie, geen gevaar voor de gezondheid op. De VWA adviseert om regelmatige consumptie van de verontreinigde vis (met name baars en snoek) te vermijden. Als uit vervolgonderzoek blijkt dat de PFOS-gehaltes in deze vissen zijn gedaald tot beneden de door het bureau Risicobeoordeling berekende afkeurgrens, dan kunnen de maatregelen worden opgeheven.

De VWA adviseert een vervolgonderzoek op grotere schaal te starten.

Bron: vwa.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide