Gemeenten kunnen vrijwilligers collectief verzekeren

3660
03 dec 2008

Vanaf 1 januari 2009 kunnen gemeenten de vrijwilligers in hun gemeente collectief verzekeren. Een eigen (basis) verzekering (ongeval en w.a.) is dan voor een vereniging niet meer nodig. Voor de vereniging haar eigen verzekering opzegt, moeten er nog wel wat handelingen worden verricht.

Het kabinet heeft vier miljoen euro beschikbaar gesteld om de verzekering van vrijwilligers te bekostigen. Gemeenten kunnen via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een dergelijke verzekering regelen. Het kost de gemeente, naast enige administratieve lasten, geen geld. Het geld wordt door de overheid betaald. Ook hoeven de gemeenten, en dus de verenigingen, geen lijsten met namen van vrijwilligers door te geven. De verzekering geldt op basis van het inwoneraantal van die gemeente. Daarbij wordt uitgegaan dat een op de vier inwoners zich vrijwillig inzet voor de medemens. Op deze manier hopen het Rijk en de gemeenten dat nog meer mensen worden gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen. Bovendien schept het duidelijkheid, elke vereniging weet namelijk dat zijn vrijwilligers zijn verzekerd. Op dit moment is het vaak onduidelijk of een vereniging wel een verzekering heeft en zo ja, waarvoor zij is verzekerd.

Haken en ogen
Volgens de VNG is de regeling zo mooi, dat gemeenten wel gek zijn als ze er niet aan mee werken. Het is dus niet zo dat elke gemeente per definitie van deze regeling gebruikt maakt. Ook zijn er uitzonderingen, vrijwilligers bij bijvoorbeeld de brandweer, politie of mantelzorgers kunnen niet via deze collectieve regeling worden verzekerd. Tweede aandachtspunt is dat de regeling zo nieuw is, dat bij veel gemeenten het personeel, te beginnen bij de telefoniste, er nog niet van af weet. Dat geldt zelfs voor gemeenten die wel al een overeenkomst hebben gesloten met de VNG.
Gebleken is ook dat de verschillende gemeenten deze collectieve verzekering niet bij eenzelfde afdeling onder brengen. De ene gemeente belast de afdeling financiën er mee, een ander brengt het onder bij W.M.O, welzijn of verzekeringen.

Ondanks deze haken en ogen blijft het de moeite waard voor de hengelsportvereniging om bij de gemeente te informeren, of zij een dergelijke collectieve regeling heeft vanaf 1 januari. Wanneer de gemeente dit heeft, moet nagegaan worden of de verzekering van de gemeente wel dezelfde dekking heeft als de bestaande verzekering. Mocht dat zo zijn, dan kan de eigen verzekering worden opgezegd. Heeft de eigen verzekering een hogere dekking, dan kan deze mogelijk worden veranderd.
Een woordvoerder van de VNG zegt: ‘’ Heeft de gemeente een dergelijke regeling nog niet, dan is het zaak te gaan lobbyen bij je gemeente. Er is vast wel een of andere wethouder die hart voor vrijwilligerswerk heeft. Vaak zijn er tussen kerst- en oud en nieuw bijeenkomsten voor burgers in het gemeentehuis. Een prima gelegenheid om de wethouders op zo’n moment eens aan de mouw te trekken over dit onderwerp.’’
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.