Casteleynsplas zit boordevol mysteries

18283
17 dec 2008

Bron: destentor.nl. EMMELOORD - "Een van de meest mysterieuze en magische wateren van Flevoland.'' Zo omschrijft Eeuwe Weening de Casteleynsplas, even ten noorden van Emmeloord.

Weening, lid van hengelsportvereniging 't Poldervoorntje, deed samen met tien vrijwilligers, waaronder die van visclub De Waker uit Urk, de afgelopen twee jaar onderzoek naar de visstand in de zeer voedselrijke Casteleynsplas. Dat gebeurde met de hengel. Vissen met boten en netten is in de plas onmogelijk gezien de grote hoogteverschillen van de waterbodem.


Eeuwe Weening

De conclusies na twee jaar onderzoek: er zwemmen niet zo veel vissen in de Casteleynsplas. Maar de vissen die er zwemmen zijn groot en het zijn gave bijzondere exemplaren. Het duidt op de goede kwaliteit van het water. De soorten zijn vrij algemeen: blankvoorn, ruisvoorn, snoek, baars, zeelt, karper, graskarper, steur en meerval. Maar af en toe kreeg Weening een bijzondere vis aan de haak, zoals een winde van vier kilo. "Eigenlijk had ik er de notaris bij moeten halen om die vis te laten registreren'', zegt Weening. "Dan wat het een Nederlands record geweest.''

Wat Weening betreft gaat het onderzoek, met het Waterschap Zuiderzeeland, door. "Want er zwemt nog veel meer. Vissen die we nooit boven water hebben gehaald, maar die we wel hebben zien zwemmen.'' Heel veel vis is waarschijnlijk uitgezet. In de Casteleynsplas gekieperd omdat ze voor de vijver in de tuin te groot waren. "Er is eens een steur ingegooid. Nu lijkt het wel of ze in de aanbieding zijn'', vertelt Weening. En baars, "daar barst het van.'' En wat te denken van de snoek. Daarvan is een aantal exemplaren heel fors. "Er zijn snoeken die we nog niet hebben kunnen vangen. Exemplaren zo groot, dat duikers er bang van worden.'' En datzelfde geldt voor een aantal palingen.

Verder onderzoek, met toestemming van eigenaar Flevolandschap, is bijvoorbeeld van belang om meer te weten te komen over de leeftijd van de vissen. Onderzoek van de schubben geeft belangrijke aanwijzingen over hoe oud vissen zijn. Daarnaast is het van belang, zo geeft Weening aan, de waterkwaliteit te blijven bemonsteren. En om af en toe, samen met duikvereniging De Zeewolf, een grote schoonmaakactie te houden. "Want er ligt van alles in de plas dat er niet in hoort.''

Weening is ervan overtuigd dat in de Casteleynsplas wat betreft de grootte meerdere recordvissen rondzwemmen. En de graskarpers zijn eveneens een verhaal apart. Er zwemmen zo'n zestig exemplaren in de plas. De vissen kunnen zich niet voortplanten, maar wel een hoge leeftijd bereiken. "Dat maakt duidelijk dat graskarpers, als je ze maar in de juiste hoeveelheid uitzet, geen schade toebrengen aan flora en fauna'', aldus Weening.

Bron: destentor.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.