Windmolen houdt ’vistrap’ nat

11603
31 dec 2008

Bron: ad.nl. ROTTERDAM - Mét de sanering van de Kralingse Plas, gaat ook de westoever flink op de schop. Plannen zijn er voor een paviljoen en een atletiekhal, maar ook voor een gemaal plus ’n heuse windmolen in de plas zélf.

Hier moet ie volgend jaar komen, het langverwachte strandbadpaviljoen, met z’n grote, glazen pui. En verderop komt ie te staan, de atletiekhal, mits er een oplossing wordt gevonden voor het parkeerprobleem. En, vermoedelijk op een eilandje in de plas zelf, een gemaal met daarop een echt windmolentje.

Géén joekel zoals bijvoorbeeld op de Maavlakte staat, benadrukt adviseur Jack Hemelraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, maar eentje van vier óf zeven meter hoog. ,,Wat mij betreft wordt het de meest landelijke molen die je je maar kunt voorstellen,’’ legt hij uit.

De installatie maakt deel uit van een groter geheel; een compleet watercirculatiesysteem, dat zo’n beetje het hele westelijk deel van het Kralingse Bos moet beslaan. Met als eindpunt een ‘vistrap’, die vlakbij de huidige heemtuin - aan de noordkant van de plas - wordt aangelegd.

Er komt daarmee een directe verbinding tussen de Kralingse Plas en de hoger gelegen vijver achter kinderboerderij De Kraal. ,,Nu nog ligt er een betonnen duiker, waardoor je een verval hebt van bijna anderhalve meter. Die willen we slopen, en vervangen door trapjes, waarvan de snoeken en andere vissen in de plas dan gebruik gaan maken om de sloot in te trekken en te paaien.’’

Onder normale omstandigheden zal een gestage watertoevoer vanuit de Rotte ervoor zorgen dat de toekomstige vistrap ’nat’ blijft. Is de Kralingse Plas echter op peil, dan komt de windmolen in beeld. Die pompt dan water door een nog aan te leggen leiding naar ‘boven’, waarna het ná een rondgang door een deel van het bos z’n weg naar de heemtuin vindt en over de vistrap terug stroomt in de plas.

Voorjaar 2011 moet het hele systeem werken. ,,Wat we doen is eerst alle brasem uit de plas halen. Want die woelt de bodem om en zorgt zo voor troebel water. De snoeken komen daarna vanzelf, want die zit al volop in de omliggende sloten.’’

Bron: ad.nl

-> Meer over actief biologisch beheer (onttrekking van brasem)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.