Orkageluid moet aalscholver verjagen

21883
21 jan 2009

Bron: ad.nl BILTHOVEN - De koepelorganisatie Sportvisserij Nederland wil met orkageluid aalscholvers uit de Nederlandse viswateren verjagen.

Daarvoor wordt een elektronische orka ingezet, die onder water met speakers walvisgeluiden imiteert. Een experiment met deze moderne ’vogelverschrikker’ van Franse makelij start binnenkort in Limburg, zo heeft een woordvoerder van Sportvisserij Nederland woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in de Leeuwarder Courant.

Als de proef aanslaat zal de elektronische orka op bredere schaal in Nederland worden gebruikt. ,,Aalschovers schijnen doodsbenauwd te zijn voor geluiden van de zwart-witte walvis,’’ aldus de woordvoerder. Het apparaat zal vooral ingezet worden in afgesloten wateren en kleine visvijvers waar de vogel veel schade aanricht. Doordat de aalschover in Nederland geen natuurlijke vijand heeft, is de populatie enorm gegroeid.

De visstand dreigt door de grote visconsumptie van de vogel uit balans te raken.

Klik hier voor het geluid van een orca.

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.