Sportvissers maken nieuwe natuur en viswater in Deest

8926
29 jan 2009

Bron: Het Visblad feb. '09. Na zandwinning in de gemeente Druten bleef er uiteindelijk een enorme plas water achter: de Uivermeertjes. Deze plas met een beoogde eindgrootte van meer dan 100 hectare komt in 2009 in de landelijke Lijst van Viswateren.

Een aantal private partijen, waaronder de vijf gezamenlijke hengelsportverenigingen van de gemeente, hebben een beheerstichting ‘De Uivermeertjes’ opgericht om er voor te zorgen dat wanneer de zandwinners klaar zijn er een mooie recreatieplas over blijft voor de sportvisser. Zoals bekend zijn zandwinplassen niet ideaal voor vis: ze zijn te diep, hebben te weinig oeverbreedte die geschikt is als leefgebied voor jonge vis en het water bevat te weinig voedsel.

Daarom heeft HSV de Uiver middels een aanzienlijke subsidie van Sportvisserij Nederland vanaf 2003 een tweetal onderzoeken gedaan om de knelpunten in beeld te brengen en oplossingen te vinden. Hieruit kwam onder meer naar voren dat een mooi aangelegde paaiplaats vanwege een slechte verbinding met de plas niet of nauwelijks door de vissen werd bezocht. Daarop heeft het bureau Visadvies het plan bedacht om met behulp van een waterwindmolen en krekenstelsel een lokstroom te creëren die de paairijpe vissen via het krekenstelsel naar de paaiplaats lokt. Nadat zowel de eigenaar van het water en de gemeente enthousiast waren gemaakt en de benodigde € 40.000,- was gevonden, kon met de realisatie worden begonnen.

Na een maandenlange voorbereiding werd op 5 november j.l. de westoever officieel opgeleverd aan de Stichting De Uivermeertjes. Paul Geurts, verwoed sportvisser en gemeenteraadslid in de gemeente Druten, was vanwege zijn betrokkenheid bij de sportvisserij en dit project de aangewezen persoon om de officiële openingshandeling te verrichten.

Bron: Het Visblad feb. '09

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.