Onderzoek transponders in zalmsmolts

9924
03 feb 2009

In het voorjaar van 2007 en 2008 zijn zalmsmolts operatief voorzien van zenders door medewerkers van VisAdvies, RWS Waterdienst en het ministerie van Rijnland-Westfalen. Sportvisserij Nederland leverde een bijdrage door het mede uitvoeren van het merken.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs door VisAdvies uitgewerkt. In beide jaren was de overleving van de smolts na 10 dagen 100%. De Duitse wetgeving schrijft voor dat geopereerde vissen 10 dagen in de kwekerij vastgehouden moeten worden, alvorens ze uit te zetten in de rivieren. In 2007 bereiken 60 van de 78 gemerkte smolts de rivier de Rijn en 36 (46%) vissen bereikten de Noordzee. Dit was een goed resultaat.

In 2008 werden 120 vissen gemerkt, 80 daarvan bereikten de Rijn (67%) en slechts 22 vissen (18%) bereikten de Noordzee. Dit resultaat ligt beduidend lager dan in 2007. In 2007 was de afvoer van de Rijn tussen de 3400 en 5400 m3/s. In 2007 waren er ook duidelijke afvoerpieken waar te nemen. In 2008 was de afvoer beduidend lager en constanter, met een gemiddeld niveau van 2300 m3/s.

De afvoer lijkt dus een belangrijke factor (trigger) voor een succesvolle migratie naar zee. De 22 smolts die in 2008 de zee bereikten deden hier gemiddeld 13 dagen over. Drie smolts bereikten de Noordzee binnen 1 dag, terwijl één smolt er 50 dagen over deed. De meeste detecties van vissen vonden plaats tussen 10:30 en 23:00 uur. De smolts werden op drie verschillende rivieren uitgezet, de Sieg, de Dhün en de Wupper.

Tussen de rivieren bestond een behoorlijk verschil in het aantal stroomafwaarts migrerende smolts. In de grootste rivier, de Sieg, was het aantal stroomafwaarts trekkende vissen het laagst en deden de drie vissen die de zee bereikten er ook langer over in vergelijking met de smolts in de overige twee rivieren.De resultaten van 2007 en 2008 geven belangrijk inzicht in de stroomafwaartse migratie van smolts tussen jaren met een hoge- en lage afvoer. Voor 2009 staat weer een onderzoek gepland.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.