Voortaan duurzame vis in super

6374
17 feb 2009

Bron: ad.nl. AMSTERDAM - Alle grote supermarkten in Nederland passen hun inkoopbeleid voor vis aan om mee te helpen aan het beschermen van bedreigde soorten.

Ze zijn gestopt met het verkopen van wijting, zwaardvis en marlijn, soorten die zwaar overbevist zijn. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek door Greenpeace.

Ook ligt er minder roodbaars en zeewolf in de schappen. Deze vissoorten vallen in de catergorie ’meest kwetsbaar’. De milieuorganisatie stelt dat de winkels medeverantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van het leven in de oceanen.

,,Als zij geen bedreigde en schadelijk gevangen vis meer verkopen, krijgt het zeeleven de kans zich te herstellen.

EM-Té, Golff en Deen staan bovenaan de ranglijst van Greenpeace, die de achttien grootste supermarktketens bevat. Aldi, Troefmarkt, Vomar, Dekamarkt en Dirk van den Broek hebben een grote inhaalslag gemaakt.

Ze stonden vorig jaar april nog ’in het rood’, maar hebben hun leven goed gebeterd, zei een woordvoerster van Greenpeace dinsdagochtend.

Alle ketens staan nu in het ’oranje’. Vorig jaar stond de helft nog in het rood. Op naar groen, zodat de keuze voor de consument gemakkelijk is. Nu liggen ’goede’en ’foute’ vis nog door elkaar.

Overbevissing bedreigt steeds meer vissoorten. Ook zijn er zeer schadelijke manieren van vissen. In veel supers liggen nog garnalen die in zee zijn gevangen. Bij het vissen op deze wilde garnalen, sterven veel andere dieren, zoals schildpadden en zeepaardjes. Een kilo garnalen, betekent tien kilo ’bijvangst’.

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.