'Robovissen' sporen vervuiling op

11360
19 mrt 2009

Bron: nu.nl. LONDEN - Een school robotvissen wordt eind dit jaar uitgezet in de Golf van Biskaje bij Noord-Spanje om bronnen van vervuiling op te sporen. Dat hebben Britse wetenschappers donderdag bekendgemaakt.

De anderhalve meter lange vissen, die sprekend op karpers lijken, zijn uitgerust met detectors. Zo kunnen ze lekkende scheepsbrandstof of chemicaliën in het water opsporen.

De vijf robots kosten 21.000 euro per stuk en moeten de wetenschappers drie jaar lang van informatie voorzien. Als het project een succes blijkt, worden de vissen mogelijk wereldwijd ingezet in zeeën, rivieren en meren. Voor rivieren worden kleinere 'robovissen' ontwikkeld.

De robots maken dezelfde zwembewegingen als hun levende evenbeelden en hebben een batterijduur van acht uur. Als ze opgeladen worden zenden ze via Wi-Fi, draadloos internet, hun informatie naar de onderzoekers.

De 'robovissen' worden niet bestuurd, maar in de gaten gehouden met een gps-systeem.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.