Op dinsdagmiddag 21 april kwam de begeleidingsgroep voor het visgeleidingssysteem te Linne bijeen. Door een woordvoerder van Essent werd het project toegelicht. Besloten is dat in dit najaar en het voorjaar van 2010 het visgeleidingssysteem bij de Waterkrachtcentrale (WKC) te Linne getest gaat worden (Fase 1).
Het testen bestaat uit het opvangen van vis aan de stroomafwaartse zijde van de WKC en het visgeleidingssysteem met fuiken. Door een stuurgroep is bepaald wat het rendement voor verschillende vissoorten van het geleidingssysteem moet zijn. Voor aal geldt dat 7 van de 10 alen via het visgeleidingssysteem op een veilige wijze de WKC moeten kunnen passeren.
Door R. de Boer (Fish Flow Innovations) werd een uitleg gegeven van de verschillende soorten visgeleidingssystemen en werd specifiek over het visgeleidingssysteem bij de WKC Linne uitleg gegeven. Het visgeleidingssysteem bij de WKC kan werken met en zonder stroboscooplampen. Het systeem bestaat uit twee grote trechters, die in het toestroomkanaal van de WKC geplaatst worden. De trechters (12 meter diep en 2 meter breed) staan op een punt waar de meeste vissen afgeschrikt worden door de toenemende stroomsnelheid en het geluid van de WKC. De vissen komen dan in de trechter en worden via een buis (met hevelwerking) naar een benedenstrooms gelegen punt geleid.
Een voordeel van het systeem is, dat het niet gevoelig is voor vuil (in de Maas komt periodiek veel drijfvuil voor, waaronder boomstammen) en het systeem heeft geen bewegende delen en is hierdoor niet onderhoudsgevoelig. In mei zijn de werkzaamheden klaar en kan het systeem gaan werken. Indien het systeem niet optimaal werkt kan in een latere fase een experiment worden gestart met de stroboscooplampen.
Door de begeleidingsgroep (waarin o.a. Essent, RWS, LNV en Sportvisserij Nederland) zal een beoordeling van het systeem geven. Essent en RWS zullen ook voorlichting over het systeem en de resultaten verzorgen. Bij een succes volgt er mogelijk ook een symposium.
Sportvisserij Nederland is blij dat er eindelijk een visgeleidingssysteem getest gaat worden. De bestaande WKC’s draaien al veel te lang zonder een visgeleidingssystyeem en veroorzaken daardoor veel schade aan stroomafwaarts trekkende vissen, zoals de zalmsmolts en de aal.
-> Lees hier het rapport 'Elektriciteit uit waterkracht: Groene of Rode Stroom?' (PDF)
-> Lees hier meer over vismigratie in Nederland.