Zestigtal brasems per dag passeren vispassage

7128
13 mei 2009

Monitoren vissen nieuwe vispassage Roermond succesvol. Het monitoren van vissen bij de vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale in Roermond door Waterschap Roer en Overmaas samen met de Visserij Beheer Commissie Roerdal verloopt voorspoedig.

'Momenteel is het zelfs erg druk. Al wekenlang vangen we in de daarvoor speciaal aangelegde vangbak jonge zalmpjes die vanuit het Duitse deel van de Roer op weg zijn naar zee. Ging het aanvankelijk nog om enkele, veelal kleinere dieren per dag met een gemiddelde lengte van ongeveer 13 cm, de laatste dagen worden dagelijks vele tientallen, vaak grotere exemplaren gevangen met een gemiddelde lengte circa 18 cm. Het gaat waarschijnlijk om veel meer exemplaren dan we momenteel kunnen aantonen omdat ook via de vistrap zalmpjes afzakken. Het betreft de stroomafwaartse migratie. Deze worden echter niet gevangen. Via een bepaalde omrekeningsfactor is op het moment dat alle data binnen zijn een globale schatting te maken van het totaal aan stroomafwaarts migrerende jonge zalmen', aldus een tevreden Rob Gubbels, ecoloog bij Waterschap Roer en Overmaas.

Verder worden momenteel enorm veel optrekkende brasems gevangen wel tot zo'n zestig dieren per dag. Het grootste exemplaar had een lengte van zestig cm. Andere migrerende soorten die dit voorjaar gevangen zijn, waren: kolblei, winde, barbeel, kopvoorn, sneep, blankvoorn, snoek en serpeling. De voorjaarsmigratie loopt nu ten einde. Naar verwachting zullen in de zomer de eerste optrekkende grote zalmen en zeeforellen zich aandienen, aldus een woordvoerster van het waterschap.

De vispassage bij Roermond is vorig jaar officieel in gebruik genomen door staatssecretaris Huizinga en bleek gelijk al een succes te zijn. De vispassages zijn mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie uit het Life natuurprogramma van 1.2 miljoen euro. Met de bouw van de vispassages in de Roer en de Hambeek beoogt het waterschap de vismigratie van verschillende vissoorten, zoals de zalm, zeeforel, rivier- en zeeprik vanuit de Noordzee via de Maas naar de paaigebieden in het Duitse deel van de Roer weer mogelijk te maken.

Bron: Waterschap Roer & Overmaas

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.