Visvriendelijke gemalen in Zwanburgerpolder en Hoekpolder

6592
14 mei 2009

Bron: WaterForum Online. Hoogheemraadschap Rijnland heeft in april een 'visveilige vijzel' geplaatst in de Zwanburgerpolder bij Warmond. Op die manier kunnen paling en glasaal ongeschonden het nieuwe gemaal, waar de vijzel onderdeel van uitmaakt, passeren.

Het nieuwe gemaal in de Zwanburgerpolder vervangt het oude vijzelgemaal van de polder. In traditionele gemalen vinden vissen de dood omdat ze met een klap tegen de eerste winding aankwamen of doordat ze bekneld raakten tussen vijzel en opleider. Ook Hoogheemraadschap Delfland gaat de nieuwe vinding toepassen.

In de nieuwe vijzel dient de buitenmantel dienst als opleider. Verder zijn de schoepen van de vijzel aangepast, zodanig dat deze de vissen niet kan beschadigen. De vijzel is bijna geheel van composiet gemaakt, in plaats van het gebruikelijke staal. Een bijkomend voordeel is dat het rendement hoger is omdat de buitenbuis direct aan de schoepen gelamineerd is en er geen lekverliezen op kunnen treden door terugstromend water. De nieuwe installatie bij Warmond geeft het Hoogheemraadschap de mogelijkheid om ervaring op te doen met dit type vijzel.

Het nieuwe gemaal is ontwikkeld door Fishflow in samenwerking met Witteveen en Bos. Het moet een oplossing bieden voor de moeilijkheden die vissen ondervinden bij de terugkeer naar zee. Met name de paling en de glasaal hebben last van het toenemend aantal installaties in de Nederlandse wateren, zo laat Witteveen en Bos weten. Men denkt zelfs dat de teruggang in de palingstand van de afgelopen jaren hier een gevolg van is. Paling trekt naar de Sargassozee in de Atlantische Oceaan om zich voort te planten.

Ook Hoogheemraadschap Delfland gaat de nieuwe vijzel installeren, namelijk bij het nieuwe gemaal dat nu gebouwd wordt in de Hoekpolder (bij Rijswijk). Nu nog worden vissen als de glasaal op sommige plekken handmatig overgezet. "Daar waar de gemalen aangepast worden gaan we kijken of we de techniek zodanig kunnen aanpassen dat dit niet meer nodig is", zo zegt woordvoerder Saskia Wubben van het Hoogheemraadschap. In het rapport 'Visie op vismigratie' zijn de belangrijkste knelpunten in kaart gebracht.

Bron: WaterForum Online

-> Meer over vismigratie
-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide