Zeldzame vissen in Utrechtse gracht (video)

12546
14 mei 2009

UTRECHT - De Utrechtse vispopulatie is woensdag onder de loep genomen. Dat onderzoek was nodig om te kijken wat er zoal in de grachten zwemt voordat deze worden schoongebaggerd.

Het vissen gebeurde met elektrovelden in het water. De vissen komen hierdoor bovendrijven waarna ze geteld, gecontroleerd en netjes teruggezet kunnen worden. Het onderzoek was in opdracht van het Waterschap Stichtse Rijnlanden.

U Vandaag ging langs bij de onderzoekers om de feiten boven water te halen.

-> Bekijk de reportage

Exotische vissen rukken op (ad.nl)

UTRECHT - De marmer- en zwartbekgrondel rukken op in de Utrechtse wateren. Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden stuitte op beide exotische vissoorten -afkomstig uit de Zwarte en Kaspische Zee- tijdens het viskundig onderzoek, in de Singel en Oudegracht.

Beide uitheemse vissen zijn, aldus de experts, via de Donau steeds hoger Europa binnengezwommen en via het Main-Donaukanaal in het stroomgebied van de Rijn terechtgekomen. Kleine geruststelling: ze vormen nog geen grote bedreiging voor de inheemse bodemgebonden vissen. Maar wat niet is, kan nog komen. Uniek zijn de nieuwkomers evenmin.

Het viskundig onderzoek dat gisteren plaatsvond en vandaag een vervolg krijgt, is wettelijk verplicht, omdat het waterschap alle grachten en wateren in de binnenstad wil baggeren. Als er beschermde vissoorten worden aangetroffen, dan moet het baggeren hierop aangepast worden. Baggeren verandert de leefomgeving van de vis. Voor de baggerklus heeft het schap een paar jaar uitgetrokken. Zo zijn eerder al de Tolsteegsingel en de Biltse Grift tot aan de Biltstraat (dus vanaf Zeist tot aan de binnenstad) onder handen genomen.

Maar hoe onderzoek je nou welke vissen er in bijvoorbeeld de Oudegracht zitten? Daar is een eenvoudige en beproefde methode voor: het zogeheten elektrisch vissen.

-> bekijk de reportage op AD.nl

Bron: rtvutrecht.nl + ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide