Hengelvangstregistratie gegevens blijken bruikbaar voor waterbeheerders

8446
15 mei 2009

Een jaar lang werd door Sportvisserij Nederland en het RAVON onderzocht in hoeverre gegevens, verzameld door vrijwilligers via hengelsvangsten en schepnetten, kunnen worden gebruikt voor het vormgeven van visstandbeheer.

En in hoeverre beide organisaties in staat zijn een dergelijk groot netwerk op te zetten en te ondersteunen dat voldoende en betrouwbare gegevens worden verzameld voor dit doel.

Conclusie van het onderzoek is dat gegevens op verschillende manieren bruikbaar zijn voor waterbeheerders en onderzoekers. Zo kunnen in nagenoeg alle watertypen kwalitatieve gegevens en kwantitatieve gegevens worden verzameld die trends laten zien in ontwikkeling en van visbestanden, die populatieopbouw van vissoorten kunnen aangeven (bv het ontbreken van jaarklassen als gevolg van Aalscholvervraat) en het voorkomen van doelsoorten, exoten etc. Zelfs kunnen HVR gegevens gebruikt worden om uitspraken te doen over de verhoudingen brasem en plantminnende vissen, een van de parameters in de Kader Richtlijn Water.

Zowel de STOWA, de Gegevens Autoriteit Natuur, Rijkswaterstaat Waterdienst als Waterschap Zuiderzeeland hebben het project begeleid en het rapport goedgekeurd. Een belangrijke steun in de rug voor Hengelvangstregistratie (HVR).

Het rapport is hier te downloaden.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.