VISwijzer: makreel en kabeljauw zijn duurzaam

7665
18 mei 2009

(Novum) - Visliefhebbers kunnen met een gerust hart makreel of kabeljauw uit de Barentszzee eten. Blauwvintonijn, roodbaars en paling kunnen consumenten het beste laten staan, omdat deze vissen niet duurzaam zijn gevangen.

Dat staat in de VISwijzer 2009/2010 van de Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds. Chef-kok Pierre Wind nam de jaarlijkse VISwijzer zaterdag in Scheveningen in ontvangst.

In de VISwijzer worden de best verkochte vissoorten getest op duurzaamheid. De vissen staan ingedeeld in een groene, oranje en rode kolom; afhankelijk van de wenselijkheid de vissen te eten. Dit jaar zouden meer vissoorten van Nederlandse visserijen en kwekers in het groen dan in het rood staan. De wijzer is gevouwen op het formaat van een bankpas, zodat mensen de lijst makkelijk mee kunnen nemen.

Dit jaar staat in de wijzer voor het eerst een extra kolom voor wildgevangen visproducten, die een keurmerk van het Marine Stewardship Council hebben. Vissen met dit keurmerk hoeven niet meer door de VISwijzer te worden beoordeeld, omdat dit keurmerk ook al duurzaamheid garandeert. Haring en makreel hebben dit keurmerk en ook Albacore-tonijn wordt aanbevolen.

Met het uitreiken van de VISwijzer werd ook de achtste Week van de Zee geopend. De week van de zee staat dit jaar in het thema van duurzaam gevangen vis.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.