Ludiek NK goed voor regiofunctie Dedemsvaart

4841
09 jun 2009

Bron: destentor.nl. DEDEMSVAART - Het derde NK panlatvissen aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart trekt inmiddels deelnemers van ver over de provincie- grens. Liefhebbers die zelf nauwelijks konden verklaren wat hen eigenlijk dreef. "Ik heb thuis een hengel van 1400 euro en dan zit je hier met een plank."

Tijdens de introductie in 2006 haalde het Nederlands Kampioenschap panlatvissen de bulletins van RTL Nieuws. Nu, drie jaar later, is de rust aan de Hoofdvaart wedergekeerd. "Ik heb de naam maar snel geclaimd", zegt organisator Jan van Slooten. "Anders waren anderen er geheid mee vandoor gegaan." De actie kostte twee euro vijftig. Het past in de traditie van het ludieke spelletje dat zijn oorsprong vond in een schaftkeet.

Ondanks het lollige karakter van de ontluikende sport zijn de regels streng. Zo ondervond ook Gerrit ter Horst uit Balkbrug. De avond voor het kampioenschap knutselde hij de molen van zijn werphengel aan de 5.10 meter lange stok. Een vruchteloze poging. "Je mag alleen vissen met de panlat die je aangereikt krijgt. De werplat heb ik maar langs de kant gelegd." Veel maakt het volgens hem niet uit. "Een snoek zul je er niet mee vangen."

Ondanks de opgelegde beperkingen, wist Ter Horst als reguliere panlatter met 530 gram vis toch een derde plek in de wacht te slepen.

Enkele plaatsen verderop had de winnaar van vorig jaar net als de kampioen uit Balkbrug ook een stuk hout langs de kant van de weg liggen. "Om die snoek mee dood te slaan", zegt Jasper van Kempen. "Die zwemt al een paar uur lang precies op mijn plek rond. Geen vis die wil bijten."

Vorig jaar was drie kilo zeelt voldoende voor de eerste prijs, dit jaar zat er alleen kroos in zijn leefnet . "Ik denk dat ik zo maar eens een biertje pak. Als troostprijs."

Wie er wint of verliest: het maakte de organisator eigenlijk weinig uit. Die sloeg het schouwspel glunderend gade vanonder een zwarte pet. "Landelijk nieuws gehaald en 31 bezoekers. Dat pakt niemand ons meer af", zo luidde de gedachte. "Of we met het panlatvissen de wereld gaan veroveren? Ik vind het wel mooi zo", bekende Van Slooten. "Hoewel, bezoekers komen wel van steeds verder."

Uitslag:

1. Stefan de Olde, Dedemsvaart, 1450 gram; 2. Willem Bakker, Hoogeveen 1280 gram; 3. Gerrit Ter Horst, Balkbrug 530 gram.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide