De forel en het mannelijk oerinstinct

8247
24 jun 2009

Bron: gelderlander.nl. HEELWEG - Geconcentreerd turen ze naar het water in de vijver. Ze wachten op de forellen die zich moeten laten verleiden om het nepvliegje aan het uiteinde van de draad te pakken.

Wie beet heeft, haalt snel maar voorzichtig de lijn met de vis naar zich toe. Een precies werkje, want doordat er niet met haakjes gevist wordt, kan de forel ook zo weer los komen.

34 mannen en 1 vrouw 'speelden' zondag de finale van het Nederlands Kampioenschap Vliegvissen bij Visdorado De Kool in Heelweg. Van half negen 's ochtends tot vijf uur 's avonds stonden ze afwisselend in twee groepen langs de waterkant. Richard Prick van Wely uit Houten hoorde net niet bij de finalisten maar is toch in Heelweg om officieel toezicht te houden. Maar eigenlijk is dat niet zo nodig, want, zo zeggen deelnemers, vliegvissers zijn sportieve mensen, gunnen elkaar het succes.

Wie niks met vissen heeft, denkt al gauw dat het maar een duffe sport is. Maar volgens Prick van Wely is dat een misverstand. "Je voelt de adrenaline door je lijf gaan op het moment van vangen. Maar voor het zo ver is voel je al die spanning. Het geeft een kick. Het heeft te maken met het mannelijke oerinstinct: je bent aan het jagen." Vliegvissen is nog net iets mooier dan gewoon vissen, zegt Prick van Wely. "Bij vliegvissen ga je actief op zoek naar de vis. Ik vergelijk het maar met golfen. Daarbij is het de sport om met zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. Bij vliegvissen probeer je met zo min mogelijk worpen de vis te vangen."

Een goede zonnebril blijkt een belangrijk attribuut bij vliegvissen. "Die haalt de schittering weg, waardoor je een meter diep kunt kijken", zegt Prick van Wely. "Je ziet dan waar het ondiep is en waar het talud begint. Forellen houden zich graag op bij het talud, want dan zitten ze verscholen en als er een vlieg langs komt, dan hebben ze die snel te pakken."

Andere zaken die de plek van de vis bepalen zijn de temperatuur van het water en de hoeveelheid zonlicht. Ook met het type lijn en het gewicht van het vliegje probeert een vliegvisser de kans op vangst te vergroten.

Aan het eind van de dag is de Nederlands kampioen bekend: Bert Schmidt uit Rossum. Tweede werd Peter Elberse, derde Rob Stolker. Vanwege slecht weer heeft de wedstrijd even stilgelegen.

Bron: gelderlander.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.