Visclub: hou één vijver vrij van groen

8067
25 jun 2009

Bron: destentor.nl. EMMELOORD - Hengelaar Eeuwe Weening van visclub 't Poldervoorntje in Emmeloord hoopt dat de gemeente Noordoostpolder het maaibeleid voor de stadsparken wijzigt.

Volgens Weening worden nu een keer of vier per jaar waterplanten op een diepte van zestig centimeter gemaaid. "Maar dat groeit binnen een paar weken weer aan." Met als gevolg dat met name de visgebieden in de stadsparken vol groen staan. En dat is vervelend voor de hengelaars, maar komt volgens Weening ook de visbestanden niet ten goede. "Vissen moeten ook open water hebben om in te zwemmen."

De Emmeloordse visfanaat wil daarover in overleg treden met de gemeente Noordoostpolder. Die staat er volgens hem in principe welwillend tegenover om het watermaaibeleid te veranderen.

Jeugd de dupe

Volgens Weening is met name de hengelgekke jeugd de dupe van dat maaibeleid. "Jongeren zet je niet langs de grote vaart om te vissen." Jonge vissers zouden de ruimte moeten hebben in een stadspark. Lekker beschut. "En voor de jeugd vaak een mooie kennismaking met de natuur." Maar hengelen in een groene soep van planten en stengels is niet te doen.

Weliswaar heeft Weening naar eigen zeggen toestemming gekregen om stukken riet te maaien langs oevers, 'maar daar heb je niets aan als je vervolgens niet kunt vissen daar'. 't Poldervoorntje is een van de visclubs in Nederland met een grote groep jeugdleden.

Weening wil de gemeente Noordoostpolder vragen om een van de visvijvers in de stad regelmatig flink kaal te maken. Tot op een stukje van de bodem. Om dan desnoods andere wateren in de stad met het huidige maaibeleid te lijf te gaan. Zodat de hengelende jeugd in elk geval één plek heeft in Emmeloord om te vissen. Wat hem betreft is dat de vijver naast supermarkt Albert Heijn in de Emmeloordse wijk de Erven. "Als je die houdt als open water, maar andere vijvers groen laat, dan heb je per saldo dezelfde hoeveelheid groen, zou ik denken."

Het maaibeleid is overigens gericht op het instandhouden van natuurwaarden, weet Weening. "Is voorgeschreven door Brussel."

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.