Een derde haaien staat op punt van uitsterven

5695
25 jun 2009

Bron: nu.nl. GLAND - Een derde van de haaiensoorten die in de oceaan leven, wordt met uitsterven bedreigd. Vooral de grote hamerhaai, de geschulpte hamerhaai en de grote duivelsrog hebben het zwaar.

In gebieden waar veel gevist wordt, staat zelfs de helft van de haaiensoorten onder druk.

Dat blijkt uit een onderzoek van natuurbeschermingsorganisatie IUCN. De organisatie die ook de Rode Lijst van bedreigde diersoorten bijhoudt, bekeek hoe het er met 64 soorten haaien voorstond. Ruim 30 procent bleek met uitsterven bedreigd.

Nog eens 24 procent valt in de categorie gevoelig, wat inhoudt dat veel van deze dieren in de toekomst zullen verdwijnen.

Lekkernij

Volgens het IUCN is de slechte stand van de haai vooral te wijten aan de visserij. Voorheen werden haaien gezien als bijvangst, maar de laatste jaren is het dier een gewilde lekkernij geworden, vooral in Azië.

Veel overheden hebben maatregelen genomen tegen de haaienvisserij, maar volgens de natuurbeschermingsorganisatie is dat onvoldoende omdat er te weinig gecontroleerd wordt.

Portugese schepen

De EU kent sinds 2003 een verbod op het ontvinnen van nog levende haaien.Toch zou dit vooral op Spaanse en Portugese schepen nog veel gebeuren. De EU lanceerde daarom in februari een plan om de haaien beter te beschermen.

Naast de aanpak van het levend ontvinnen, kunnen daardoor gebieden waar haaien paren gesloten worden voor vissers en wordt harder opgetreden tegen bijvangst.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.