Wadden bij hotspots van de wereld

5781
29 jun 2009

Bro: bndestem.nl. DEN HAAG/SEVILLA - Vierenveertig jaar geleden moest de Waddenvereniging nog strijden tegen inpoldering van de Waddenzee.

Met de plaatsing van het gebied op de werelderfgoedlijst, waartoe de Unesco gisteren besloot, is het gebied nu definitief gered. "Een mooie bezegeling en wereldwijde erkenning van ons werk", zei gisteren Waddenvereniging-directeur Hidde van Kersen.

Ook minister Gerda Verburg (Landbouw en Natuur) is verheugd. "Met de plaatsing op de lijst is de Waddenzee vanaf vandaag toegevoegd aan een selectie van gebieden die uniek zijn op de wereld. Het betekent waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met het gebied zijn omgegaan", stelt Verburg. Verburg droeg samen met haar Duitse collega Sigmar Gabriel in januari vorig jaar de Waddenzee voor voor een plaats op de werelderfgoedlijst.

"Het feit dat de Waddenzee is erkend als werelderfgoed, heeft geen gevolgen voor de aardgaswinning. Misschien dat er wat strakkere regels gaan gelden, maar die regels gelden niet onder dat gebied. En alleen daar halen we het gas uit", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen. "We boren uitsluitend nog vanaf de vaste wal en vanaf de Waddeneilanden onder het gebied. Het nieuwe predikaat brengt daar geen verandering in", aldus de NAM.

Blijdschap is er bij waddencentrum Ecomare op Texel. De Waddenzee komt nu in het rijtje hotspots als de Grand Canyon in de VS en het Australische Great Barrier Reef.

Volgens Steef Engelsman van de ANWB zal de Waddenzee nu meer internationale toeristen trekken. "Zeker in Amerika en Azië zijn er veel mensen die de werelderfgoedlijst gebruiken om hun vakantiebestemming te bepalen." De ANWB-man durft geen concrete schatting te maken van het aantal toeristen dat dit met zich mee kan brengen.

Alleen de vissector heeft de benoeming niet met gejuich ontvangen. "Al ontkent de visserij de waarde van dit bijzondere gebied niet", liet het Productschap Vis weten. Het productschap vindt dat deze 'stempel' de visserij niet mag belemmeren. "Wij zullen overheid en actiegroepen zonodig constant herinneren aan hun bewering dat dit niet van invloed mag zijn op de uitoefening van onze bestaande bedrijfsactiviteiten", zei voorzitter Jan Odink.

Bro: bndestem.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.