Visbeheer gaat stroomopwaarts

7623
29 jun 2009

Bron: aaenmaas.nl. Een verbetering van de visstand en een gezamenlijk, duurzaam visbeheer. Dit willen veel partijen binnen het werkgebied van waterschap Aa en Maas. Daarom wordt op 1 juli de visstandbeheercommissie (VBC) Stroomgebied Aa en Maas opgericht middels het ondertekenen van een convenant.

De VBC is een overlegplatform waarin de sportvisserij, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en waterschap Aa en Maas vertegenwoordigd zijn.

Korte lijnen

Concreet bekent de oprichting van de visstandbeheercommissie dat veel zaken op het gebied van visserij eenvoudiger en sneller geregeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van huurovereenkomsten voor viswateren. Maar ook samenwerking bij de realisatie van visstekken, onderzoek naar de ontwikkeling van de visstand.

Nog belangrijker is de kennis die bij de verschillende partijen aanwezig is ten aanzien van vis samen te brengen. Nu gebeurt dat te versnipperd op basis van individuele activiteiten. Dat kan beter en efficiënter. Met het bundelen van kennis en daadkracht behaald de waterbeheerder zijn doelen voor de visstand, waar de visser van kan genieten. Uitgangspunt daarbij vormen de visstandbeheerplannen.

Een belangrijke taak van deze commissie is het realiseren van de in deze plannen opgenomen doelen. Door de ondertekening van het convenant verplichten de deelnemers zich tot het verantwoord zoeken naar oplossingen voor het bereiken een voor alle partijen gewenst visstand- en visserijbeheer.

Resultaten

De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Door de intensieve samenwerking bij de voorbereiding om te komen tot een VBC is er meer begrip ontstaan voor elkaars belangen. Er is veel enthousiasme en energie om de komende jaren actief samen te werken. De hengelsport heeft de krachten gebundeld en heeft haar organisatie gericht op de toekomst. Het waterschapsbestuur geeft in het waterbeheerplan 2010-2015 expliciet aan de organisaties van hengelsportverenigingen te zien als partnes om te komen tot een gezonde visstand.

Bron: aaenmaas.nl

-> meer over VBC's

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.