'Habitat van grote modderkruiper moet hersteld worden in Biesbosch'

7109
14 jul 2009

Bron: bndestem.nl. DRIMMELEN - Het natuurlijke leefgebied van de grote modderkruiper, een langgerekte spoelvormige vis, moet worden hersteld in Nationaal Park De Biesbosch.

Dat stelt de Stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) in haar zienswijze op de startnotitie van de milieu-effectrapportage (mer) voor het project Zuiderklip. In het kader van Natura 2000 bestaat er een instandhoudingsdoelstelling voor de grote modderkruiper en het behoud van het leefgebied is daarin een belangrijk punt. In de startnotitie komt naar voren dat ruim 1.500 exemplaren vóór de eerste fase van de Zuiderklip zijn gevangen en verplaatst, volgens Ravon mogelijk de grootste populatie in De Biesbosch. Daaruit is te concluderen dat het gebied een ideale habitat voor de vis vormde. Het belang om dit leefgebied op de juiste wijze te herstellen, krijgt volgens de stichting veel te weinig aandacht in de startnotitie.

Ook vindt Ravon het te vroeg om in de startnotitie steeds te spreken van robuuste, natte natuur, terwijl het nog onzeker is of dit wel het uiteindelijke resultaat zal zijn. Volgens de stichting wordt er getornd aan bestaande natuurwaarden, terwijl de effecten van het project nog onbekend zijn. Ook de Vereniging Behoud Biesbosch heeft bij de gemeente Drimmelen zienswijzen ingediend op de startnotitie. Deze club is voornamelijk positief over de inhoud en gaat in op een aantal details uit de notitie, waaronder het behoud van de schuur op de Lepelaar, de waterbodemkwaliteit die de laatste decennia sterk verbeterd is en het benadrukken dat straks alleen de dijkpaden beschikbaar zijn voor recreatie.

Bron: bndestem.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.