Uitgelicht: bijzondere tijden - Joop Bongers

8182
24 aug 2009

De laatste keer dat er een WK Zoetwatervissen in Nederland werd gehouden was in 1983. Absoluut een unieke gebeurtenis dus en Sportvisserij Nederland is er dan ook zeer trots op dat zij dit kampioenschap mag organiseren.

Wij doen er alles aan om jullie massaal te laten genieten van een goed georganiseerd evenement en wensen het Nederlandse team alvast een glansrijke overwinning toe. De prachtige derde plaats van het Oranje Juniorenteam (U22) is in ieder geval een hoopvol voorteken.

De organisatie van het WK, het grootste sportvisserij evenement ter wereld, is geen sinecure. Er wordt keihard gewerkt om alles goed te laten verlopen. De beste wedstrijdvissers uit liefst veertig landen worden verwacht, evenals twintig- tot dertigduizend toeschouwers. De samenwerking met de gemeente Almere, het Waterschap en de Provincie Flevoland is daarbij meer dan goed. En dat is belangrijk, want er moet geweldig veel worden georganiseerd: de opbouw en aankleding van het parcours, inrichting van het evenemententerrein, informatiestands, clinics, opbouw van tenten, techniek, catering, verwerven van sponsoring, verkeersregulatie, parkeren en publiciteit. En natuurlijk de trainingen (vanaf maandag 31 augustus) en de wedstrijden (zaterdag 5 en zondag 6 september), de vlaggenparade, de opening en de prijsuitreiking. Kortom, teveel om op te noemen.

Enthousiasme

Wij merken dat het enthousiasme voor het WK onder de Nederlandse sportvissers groot is. Velen hebben zich ook aangemeld om als vrijwilliger mee te werken om van het WK een succes te maken. Ik ben blij met deze steun, met de hulp van 50 studenten van de nieuwe Sportvisacademie in Alkmaar en met de extra inzet die de medewerkers van Sportvisserij Nederland en diverse federaties plegen. Zonder al deze medewerking zou de organisatie van het WK niet kunnen.

Hoge verwachtingen

Belangrijk bij het WK is natuurlijk ook wat het Nederlandse team gaat doen. De verwachtingen zijn hoog gespannen en ons team, onder leiding van de coaches Jan van Schendel, André Schipper en Willem Raven, maakt een goede kans op eremetaal. Ons team is beresterk, we komen steeds dichter bij de wereldtop, we vissen in eigen water en er wordt al maanden intensief getraind. De strijd aan de Lage Vaart zal echter zwaar zijn en de steun van het publiek is daarbij noodzakelijk.

Steun voor aal

Ondertussen gebeurt er natuurlijk nog veel meer in de viswereld. Belangrijk nieuws is dat de beroepsvisserij op aal de komende jaren van september t/m november wordt gesloten. Onder druk van de Europese Unie heeft minister Verburg hiertoe in juli besloten. Voor herstel van de ernstig bedreigde aalstand is dit essentieel. Sportvisserij Nederland heeft hier samen met natuurorganisaties als het Wereld Natuur Fonds, stichting De Noordzee, Greenpeace, Natuurmonumenten en de waterschapspartij Water Natuurlijk hard voor gewerkt. Het besluit van de minister ofwel de EU bevestigt tevens de beslissing van Sportvisserij Nederland om als sportvissers vanaf 2009 alle gevangen aal direct in hetzelfde water terug te zetten.

Tegelijkertijd beseffen wij dat het nog jaren zal duren en dat er nog veel meer maatregelen moeten worden uitgevoerd, voordat sprake zal zijn van herstel van de aalstand.

Tevens beseffen wij dat het aalvisverbod grote consequenties heeft voor de beroepsbinnenvisserij. Waar beroepsvissers hun bedrijf willen beëindigen zijn wij bereid in overleg te treden. Waar beroepsvissers zich meer willen ontwikkelen richting sportvisserij toerisme zijn wij meer dan bereid hieraan mee te werken en hen te steunen.

Verder kijken

Als landelijke sportvissersorganisatie kijken we ook verder vooruit (het is boeiend om thans directeur van Sportvisserij Nederland te zijn). We zijn druk bezig plannen te maken om de komende jaren de hengelsportverenigingen te helpen zich te versterken en de mogelijkheden voor de sportvissers verder uit te bouwen. Alleen met een zo sterk mogelijke organisatie kunnen we dit alles realiseren. Daarom voor alle sportvissers. Vissen? Altijd de VISpas mee!

Joop Bongers
Directeur Sportvisserij Nederland

-> Meer 'Uitgelcht' van Joop Bongers en Nol Sweep

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.