Buitenlandse gasten Noorderzijlvest bespreken toekomst vismigratie

5614
23 nov 2009

Bron: nijsnet.nl. LAUWERSOOG - Op woensdag 25 en donderdag 26 november ontvangt waterschap Noorderzijlvest vertegenwoordigers van de projectpartners van Living North Sea. Op het programma staat onder meer een bezoek aan de sluizen van Lauwersoog.

Foto: Sluizen Lauwersoog

Op locatie brainstormen de genodigden over het visvriendelijker maken van deze kunstwerken. Living North Sea is een door de EU gesubsidieerd project waarin veertien organisaties uit zeven landen participeren. Het gezamenlijke doel is om een gezonde visstand te bereiken, onder meer door uitsterving van vissoorten, zoals paling en zalm, te voorkomen. Daarmee blijft het ecologisch evenwicht in onze wateren bewaard en – concreet vertaald voor visliefhebbers – zal bijvoorbeeld het geliefde broodje ‘paling’ ook in de toekomst verkrijgbaar zijn.

Verschillende vissoorten leven op zee, maar groeien op in zoetwater en keren later terug om er te paaien. In hun trek komen zij allerlei door de mens aangelegde obstakels tegen, zoals stuwen, waterkrachtcentrales, gemalen en sluizen. Hierdoor kunnen vissen vaak niet verder landinwaarts zwemmen. Vissoorten, zoals paling, zalm, zeebaars en steur, worden daardoor met uitsterven bedreigd.

De Nederlandse waterschappen zien het als hun taak om deze hindernissen op te heffen, zodat vissen hun leefgebied weer kunnen bereiken. Ook in andere landen worden verschillende initiatieven genomen, variërend van het uitzetten van vis tot het aanleggen van vispassages. Deze inspanningen kunnen alleen succesvol zijn als verschillende landen samenwerken.

Living North Sea

Het project Living North Sea wordt geleid door de Association of River Trusts in Groot Brittannië. Er doen vier Nederlandse organisaties mee, zijnde Sportvisserij Nederland, Waternet (mede namens waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest. De komende twee jaar werken alle partners samen aan het in kaart brengen van vismigratieroutes, het inrichten van een Geografisch Informatiesysteem (GIS-portal) en het uitbrengen van concrete adviezen om obstakels in Noord-Europese riviermondingen, beken en rivieren visvriendelijk te maken. Het uiteindelijke streven is het realiseren van vrije vismigratie van bron tot zee zodat het ecologische evenwicht in onze wateren bewaard blijft.

Partnerbijeenkomst op 25 en 26 november

Op 25 en 26 november komen voor het eerst alle partners bijeen. De kracht van de onderlinge samenwerking zal aanstaande woensdag al duidelijk moeten worden. Een belangrijk onderdeel van het programma is namelijk een bezoek aan de sluizen van Lauwersoog. De genodigden krijgen een rondleiding en worden uitgedaagd om met originele, concrete en effectieve ideeën te komen om de vispasseerbaarheid van de sluizen te optimaliseren.

Bron: nijsnet.nl.

-> Alles over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.