Export glasaal verbijstert handelaren

4428
15 feb 2010

RIJSWIJK - NeVePaling, de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren, is verbijsterd over de toestemming van de Franse regering voor de export van 52 miljoen glasaaltjes.

In Nederland geldt dit jaar een vangstverbod voor aal om binnen Europa de palingstand op peil te houden. Volgens voorzitter Alex Koelewijn van NeVePaling gaat het bij de Franse toestemming om een veelvoud van de vangst in ons land.

Glasaal, ook wel babypaling genoemd, kan volgens Koelewijn binnen Europa worden uitgezet om hier de palingstand te verbeteren.

Exportvergunningen mogen alleen worden verstrekt als is aangetoond dat de uitvoer geen nadelige gevolgen heeft voor het natuurlijke bestand.

Chinezen

Na het Franse besluit is deze maand de prijs voor een kilo glasaal gestegen van 200 euro naar 900 euro, zegt Koelewijn. Vooral Chinezen zijn tuk op Europese glasaal, die wordt ingezet in palingmesterijen om ten slotte te verdwijnen in Oosterse gerechten.

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.