Ruim twee miljoen sportvissers trekken er opuit

6814
30 mrt 2010

Sportvissen is hot, zo blijkt uit een nog lopend onderzoek van TNS-NIPO onder meer dan 100.000 mensen. Anno 2010 telt Nederland maar liefst 2.000.000 sportvissers.

Dat betekent dat een op de acht Nederlanders er dit jaar één of meer keer met de hengel opuit trekt om naar de waterkant te gaan.

De ruim twee miljoen sportvissers bestaan uit mannen (1.300.000), vrouwen (250.000) en kinderen (550.000). Daaruit blijkt eens te meer dat sportvissen een recreatievorm is die ook prima in gezinsverband kan worden beoefend. Daarbij is de keus binnen de verschillende takken van hengelsport zo groot – wedstrijdvissen, witvissen, karpervissen, roofvissen, zeevissen, vliegvissen – dat er voor ieder wat wils tussen zit.

Het is dan ook niet vreemd dat de hengelsport door veel Nederlanders wordt omarmd. Sportvissers vind je in alle geledingen van de maatschappij. Jong en oud, in de stad en op het platteland, van bouwvakker tot hartchirurg; vissen is voor iedereen. Ook onder bekende Nederlanders treffen we veel sportvissers aan. Zo zijn Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima, Fons van Westerloo, Klaas-Jan Huntelaar, Jannes, Hans Sibbel, Mark Huizinga, Jochem van Gelder, Richard Krajicek, Youri Mulder, Paul Bosvelt en Yuri van Gelder allemaal met een hengel aan de waterkant te vinden.

De sportvisserij is anno 2010 een belangrijke sector en vertegenwoordigt een groot economisch belang. Zo spenderen de Nederlandse sportvissers samen jaarlijks ruim 700 miljoen euro aan hun liefhebberij. Hun uitgaven variëren van een simpel dobbertje tot de aanschaf van de meest luxe en hightech aluminium visboten. Op Visma in Rotterdam, Europa’s grootste hengelsportbeurs, waren van 25 t/m 28 maart weer de nieuwste producten te zien.

Bovendien is de hengelsport ook sociaal-economisch een factor van belang. Zo staat de sportvisserijsector garant voor 3300 mensjaren werkgelegenheid. Dit cijfer zal in de (nabije) toekomst naar verwachting verder stijgen, onder meer vanwege de opkomst van het fenomeen visgidsen. Daarbij vindt de in het afgelopen jaar gestarte MBO-opleiding Sportvisserij aan het Clusius College in Alkmaar binnenkort navolging in Zwolle. Daar start ROC De Groene Welle in september met een soortgelijke opleiding. 

Lees ook:

Vissen 'snelst groeiende sport van Friesland' (Leeuwarder Courant 26/03/'10)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.