Verdachten gehoord over illegale visserij

7438
08 apr 2010

De Politie Hollands Midden heeft een 59-jarige man uit Berkenwoude, een 54-jarige man uit Medemblik en een 46-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel gehoord over illegale visserij in wateren van de Krimpenerwaard.

De mannen worden verdacht van het vissen in strijd met de Visserijwet en overtreding van de Flora- en Faunawet.

De politie was na een melding begin november 2009 een onderzoek gestart naar de eigenaren en gebruiker(s) nadat er aalfuiken werden aangetroffen in een watergang aan de Kattendijk in Gouderak.

Volgens de Visserijwet is het in oktober en november verboden met beroepsvistuigen (netten) te vissen. Dit om de paling of aal beter te kunnen beschermen. Deze soort is begin 2009 ook in de Flora- en Faunawet aangewezen als beschermde inheemse diersoort.

In het verdere onderzoek werden ook op andere plaatsen (verboden) beroepsvistuigen aangetroffen.

De politie heeft vier fuiken die in de watergang aan de Kattendijk lagen in beslaggenomen. In het water van de Molenvliet in Bergambacht waren Ijsselmeerfuiken en grote visnetten geplaatst. Op een derde locatie, in Moordrecht aan de Hollandse IJssel zijde, werden eveneens twee fuiken en een aalraamnet of ankerkuil aangetroffen.

De verdachten bleken niet te kunnen voldoen aan de door de Minister gestelde mogelijkheden om in het kader van onderzoek te kunnen vissen. Zo was men niet in het bezit van ondermeer een schriftelijke toestemmingen van de rechthebbende op het visrecht en waren er twee van de drie vissers niet geregistreerd bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als beroepsvisser.

Daarom was er geen ontheffing voor het vissen in gesloten tijd. De 54-jarige verdachte uit Medemblik zou volgens de andere verdachten de opdrachtgever zijn van het vissen en zou de ontbrekende ontheffingen hebben.

Ook deze verdachte kon niet de juiste vergunningen en bescheiden aan de politie overleggen.

De politie heeft proces verbaal opgemaakt tegen de verdachten. Zij zullen zich te zijner tijd bij de rechter moeten verantwoorden.

Bron: politie.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.