Blauwalg in visvijver ‘Het Ven’ te Veghel

7747
20 apr 2010

Waterschap Aa en Maas heeft een drijflaag van blauwalgen aangetroffen in visvijver ‘Het Ven’ in Veghel. Deze blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze visvijver te vermijden.

De gemeente Veghel gaat waarschuwingsborden plaatsen en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Schadelijk voor mens en dier

Blauwalgen zijn (cyano-)bacteriën die giftige stoffen kunnen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten.

Geen eenden voeren

Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De oorzaak hiervan is een overschot aan voedingsstoffen (fosfaat en nitraat). Dit zit in afgevallen bladeren maar komt ook in het water via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Daarom luidt het advies aan de burger: beperk het gebruik van lokvoer, laat de hond niet in het water poepen en voer geen eenden. Er is van nature voldoende voedsel voor watervogels.

Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. In 2009 en 2010 onderzoekt waterschap Aa en Maas nieuwe methoden om blauwalg preventief te bestrijden.

Bron: Waterschap Aa en Maas

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.