Om de problematische positie van de aal kort en krachtig duidelijk te kunnen maken aan derden, heeft Sportvisserij Nederland een position paper gemaakt met de titel ‘Laat de aal niet uitsterven’.
De Europese aal is ziek, vervuild, dramatisch in aantal afgenomen en staat als ernstig bedreigd op de Rode lijst van de World Conservation Union IUCN. Sinds 1980 zijn de vangsten van aal in Nederland met 75% afgenomen en is de intrek van glasaal met 99% teruggelopen.
Gezien het feit dat deze vis zo in het nauw zit, hebben de leden van Sportvisserij Nederland zichzelf sinds vorig jaar een meeneemverbod opgelegd en is er bij de politiek succesvol gelobbyd voor een visverbod voor beroepsvissers in de maanden van de schieraaltrek (september, oktober, november). Dit is echter niet voldoende om de aal te redden: migratiebelemmeringen, waterkrachtcentrales en habitatverlies hebben op de huidige lage aalstand een verwoestend effect.
Vandaar dat Sportvisserij Nederland op alle mogelijke manieren probeert om een bijdrage te leveren aan het herstel van de aalstand. Zo maakt zij onder meer deel uit van de Projectgroep Aalherstel 2009 die onder leiding staat van oud-politicus Jan Terlouw.
De publicatie van de position paper ‘Laat de aal niet uitsterven’ (PDF) sluit hier op aan. Hierin worden kort en krachtig de huidige situatie, bedreigingen en noodzakelijke herstelmaatregelen beschreven. Daarmee is het een belangrijk instrument om de kern van de aalproblematiek snel en duidelijk uit te kunnen leggen. In het proces van aalherstel komt het er namelijk op aan alle betrokkenen, soms ook leken op dit specifieke terrein, bij het zoeken naar en realiseren van oplossingen te betrekken.
-> Alles over de aalproblematiek
-> Download de Position Paper aalherstel (PDF)