Verdwenen vissoort terug in de Rijn

6160
21 jun 2010

KEULEN - De elft keert terug in de rivier de Rijn. In de Duitse stad Keulen zijn woensdag enkele honderden jonge visjes uitgezet in de rivier.

De elft is verwant aan de haring en de sardine. De zilverkleurige vissen worden geboren in rivieren als de Rijn. Ze zwemmen dan naar de zee.

Enkele jaren later keren ze terug naar hun geboortegrond, vaak honderden kilometers landinwaarts. In de meinachten planten ze zich voort, om daarna te sterven. Daarom worden de elften ook wel meivissen genoemd.

Zeventig jaar geleden kwamen elften nog veel voor in de Rijn, maar door overbevissing en milieuvervuiling zijn ze sindsdien verdwenen.

De woensdag uitgezette vissen keren normaal gesproken vanaf 2013 terug naar het gebied waar ze zijn uitgezet.

-> Alles over de elft.

Sportvisserij Nederland levert bijdrage

Sportvisserij Nederland draagt de komende vier jaar jaarlijks financieel bij aan dit internationale herintroductieproject. Uitwisseling van kennis tussen de kwekers en onderzoekers in Frankrijk en Duitsland is een belangrijk onderwerp. Daarnaast worden larven uitgezet en wordt een kwekerij aan de Rijn opgezet.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.