Eremetaal op WK voor Nederland (fotoverslag)

8120
28 jun 2010

Nabij het Spaanse Merida heeft de Nederlandse ploeg op zondag 27 juni in een zeer spannende eindstrijd op het wereldkampioenschap Zoetwatervissen het brons veroverd.

-> Klik hier voor wat foto's van de heren in bedrijf.

Na de eerste wedstrijddag stond Nederland nog op de vijfde plaats, maar de derde plek op zondag bracht Nederland op het erepodium. De wereldtitel was voor Engeland met 40 punten en het zilver voor Italië met 42,5 punten. Nederland had totaal 51 punten.

Het winnen van het brons is een perfecte prestatie, te meer daar de visserij in weinig leek op de visserij in Nederland. Veel werd gevist met de vaste stok met een 22/00 lijn en de vangst van karper en dwergmeervallen was bepalend.


Dieter Friederichs

Individueel miste Dieter Friederichs op een haar na het podium. Coach Jan van Schendel was apetrots. “Er is super gewerkt door dit team en het winnen van brons is een prestatie van wereldformaat. Maar we gaan voor meer. Goud is ons doel”.

De organisatie van het WK in Spanje liet veel te wensen over. Wat dat betreft dachten veel deelnemers met weemoed terug aan het prachtig georganiseerde WK in 2009 in Almere.

Aansluiting wereldtop

Bondscoach Jan van Schendel ziet in het fraaie resultaat de bevestiging dat Nederland bezig is aansluiting te vinden bij de wereldtop in het wedstrijdvissen.


Coach Jan van Schendel

“Het was een heel tactisch WK omdat er zoveel verschillende visserijen mogelijk waren. Iedere dag en iedere plek was weer anders. Je kon snel vissen op alvers, je richten op katvissen of mikken op carassio en karper – en dat allemaal tegelijkertijd. Het was van sector tot sector en plek tot plek bekijken wat de beste strategie was. En dat hebben we heel goed ingeschat. Dit was zeker geen gemakkelijk WK om te vissen en dan geeft zo’n fraaie prestatie nog meer voldoening.”

De prestatie van de Nederlanders is des te knapper wanneer je bedenkt dat de visserij aan de traag stromende Rio Guadiana totaal niet te vergelijken is met de Nederlandse situatie. “Die heeft bijvoorbeeld net zoveel met de Topcompetitie te maken als met voetbal of schaken,” illustreert Van Schendel het verschil. “Hier barst het van de vissen die wij in ons land niet of nauwelijks tegenkomen. Iedere soort vraagt om een eigen specialisme en voor ons vrijwel nieuwe technieken. Daarom ben ik zo trots op de ploeg dat er boven verwachting is gepresteerd.”

Ook roemt de bondscoach het feit dat de Nederlandse ploeg op de tweede wedstrijddag beter scoorde dan op dag één. Zaterdag had de Oranje equipe 29 punten, zondag waren er dat 22. “Dan vis je dus een prima tweede dag en laat je zien dat je het – net zoals de meeste topploegen – in je hebt om je tijdens een wereldkampioenschap nog te verbeteren. Met het resultaat van zondag hebben we een plek bij de wereldtop veilig gesteld en de rest van het deelnemersveld op grote afstand achter ons gelaten.”

Ook was er bijna nog succes in het individuele klassement, maar helaas loste Dieter Friederichs op beide dagen een zware vis waardoor hij net buiten het podium viel. “Dieter is een wereldtopper aan het worden”, zegt Van Schendel. “Hij heeft in de afgelopen jaren al topprestaties neergezet en verbetert zich nog steeds. Maar het hele team zit in de lift en wordt steeds beter.” De mix van ervaring en talent in de ploeg is volgens de bondscoach een solide basis voor nog meer succes in de toekomst. “Want ondanks het feit dat we uiteraard heel blij zijn met het brons, is het uiteindelijke doel om nog twee stapjes hoger te eindigen.”

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.