Trek in paling?

7554
28 jun 2010

Een broodje panda eet u natuurlijk niet. Net als gegrilde tijger of een stoofpotje van berggorillavlees. Maar een palinkje op zijn tijd moet kunnen. Of toch niet?

Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor het behoud van de paling en heeft reeds bereikt dat steeds meer supermarkten de paling uit het schap halen. Verder is het WNF in gesprek met visleveranciers om te stoppen met het leveren van paling. En met de horecacampagne ‘Duurzame Vis op de Kaart’ stimuleert het WNF restaurants om onder andere paling van de menukaart te halen.

Ernstig bedreigd

De paling staat als ernstig bedreigde diersoort op de Rode Lijst van IUCN. Hij heeft daarmee dezelfde status als onder meer de tijger, de berggorilla en de panda.

-95%

De paling wordt ernstig bedreigd. Het aantal volwassen palingen in de Nederlandse wateren is de laatste vijftig jaar met maar liefst 95 procent afgenomen. Voor glasaal (jonge paling) ziet het er nog slechter uit. Het aantal aaltjes dat ons land binnentrekt, is minder dan 1 procent van wat het in de jaren ’80 was.

70%

In 2009 vingen Nederlandse beroepsvissers zo’n 900 ton paling in de Nederlandse wateren. Hiermee zijn ze verantwoordelijk voor 70 procent van de palingsterfte. Andere doodsoorzaken zijn stuwen en gemalen in rivieren, waterkrachtcentrales, vervuiling, ziektes en aalscholvers.

6.000 ton

Om de aalbestanden te herstellen, is het volgens wetenschappers nodig dat er 4.000 tot 6.000 ton volwassen aal kan uittrekken naar de paaigronden. Op dit moment trekt er maar 400 ton uit. Dat is een fractie van wat nodig is.

Niet vissen

In Nederland is voor 2010 en 2011 een vangstverbod van 3 maanden ingesteld. Die maatregel gaat echter niet ver genoeg, vindt het Wereld Natuur Fonds. Om tot herstel van het palingbestand te komen, moet de vangst helemaal stoppen. En zelfs dan duurt het nog 60 tot 200 jaar voordat het bestand weer op het niveau van vóór 1980 is omdat paling zich erg traag voortplant.

Stop

Nederland is geen koploper als het gaat om het herstellen van de palingstand. Ierland en Noorwegen hebben bijvoorbeeld al een volledige vangststop afgekondigd.

Alternatief!

Het is nog nooit gelukt om een paling in gevangenschap te laten voortplanten. Om die reden is kweekpaling geen alternatief voor wilde paling. Gelukkig is er wel een ander alternatief: andere vissoorten eten! Makreel, meerval, spekbokking en forel zijn goede soorten om te roken én kunnen op een duurzame manier worden gekweekt.

Levensloop

Alle paling wordt geboren in de Sargassozee, een gebied in het westen van de Atlantische Oceaan bij de Bermuda-eilanden. Na de geboorte drijven de aaltjes zo’n drie jaar met de stroom mee, richting Europa. Zeer jonge paling is doorzichtig en wordt daarom ook wel glasaal genoemd. Voor de kust van Frankrijk, Spanje en Portugal wordt onder meer op glasaaltjes gevist. De paling die niet wordt gevangen, trekt richting de Europese binnenwateren. Daar krijgen ze hun kleur, groeien ze en bouwen ze vet op.

In deze fase staat de paling bekend als een rode aal. Na 12 tot 25 jaar zijn palingen geslachtsrijp (schieraal) en trekken ze naar de Sargassozee om te paaien. Omdat paling na het paaien sterft, kan de vis zich maar één keer voortplanten. Als het tenminste de geslachtsrijpe leeftijd én de Sargassozee bereikt...

-> Download hier de PDF uit de Panda

Bron: Wereld Natuur Fonds, Panda juni 2010. Artwork: Sarah Illenberger

-> Alles over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.