Alles over VBC's; nieuwsbrief

7358
29 jun 2010

Voor de sport- en beroepsvisserij staan de vis en de visstand altijd al in het centrum van de belangstelling. Begrijpelijk: zonder een goede visstand zijn er ook geen goede visserijmogelijkheden.

Maar waren het vroeger alleen beroepsvissers en sportvissers die zich om de visstand bekommerden, tegenwoordig houden ook waterbeheerders en natuurbeheerders zich bezig met vis.

Om de visserijbelangen onderling en met de taken van water- en natuurbeheer af te stemmen, wordt al sinds 1999 gewerkt aan het instellen van visstandbeheercommissies (VBC’s).

Voordelen VBC's

  • Goed en planmatig beheer leidt, binnen de mogelijkheden van het beheergebied, tot een duurzame en aantrekkelijke visstand. Met “verstandig gebruik” als voorwaarde is daarmee ook een duurzame visserij mogelijk.
  • De instelling van een VBC draagt bij aan professionalisering van het visserijbeheer, waardoor beter omgegaan wordt met menskracht en middelen.
  • De VBC werkt als centraal aanspreekpunt, spreekbuis en overlegorgaan. Er is duidelijkheid en structuur voor de visrechthebbenden onderling en voor water- en natuurbeheerders.
  • Het geven van adviezen, ondersteuning en financiële middelen voor het uitvoeren van beheerplannen en onderzoek wordt doelmatiger.
  • Alleen binnen een VBC-structuur kunnen visrechthebbenden via een visplan doelmatig beheer voorbereiden en uitvoeren.

Vandaag is de eerste VBC-nieuwsbrief uitgegeven. Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Sportvisserij Nederland en de Combinatie van Beroepsvissers in het kader van het project VBC-ondersteuning. De nieuwsbrief is bedoeld voor alle Visstandbeheercommissies (VBC’s) in Nederland.

De nieuwsbrief is in de eerste plaats bedoeld om de VBC's te informeren over allerlei zaken die spelen in het werkveld van de VBC. De nieuwsbrief zal ongeveer 4 maal per jaar verschijnen. Onderwerpen die in de nieuwsbrieven aan de orde zullen komen zijn o.a. beleidsontwikkelingen (KRW, Natura2000, aal), visplannen (instrumenten, aandachtspunten, uitwerkingen) en praktijkvoorbeelden. Het zijn voornamelijk korte berichten, meer informatie kunt u vinden op deze website.

-> Kijk hier voor meer informatie over VBC's en download de nieuwsbrief.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.