Kwabaal succes in België

9843
30 jun 2010

Na meer dan 40 jaar afwezigheid plant de kwabaal zich weer voort in België. Dit succes is te danken aan een herintroductie van de kwabaal in het Vlaamse gewest. Het Het INBO (Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek) is in 2005 gestart met het herintroduceren van eenjarige kwabaaltjes in verschillende Vlaamse beken.


België

Op 24 juni 2010 troffen onderzoekers van het INBO een kleine kwabaal aan in de rivier de Gote Nete, nabij Balen. Wat deze vangst zeer bijzonder maakt, is dat deze kwabaal geboren en opgegroeid is in de Grote Nete. Men kan dus stellen dat de herintroductie van de Kwabaal in België, die vanaf 2005 heeft plaats gevonden, zich nu terug betaald. Voorafgaand aan deze vangst werd nog getwijfeld aan de slagingskans van de herintroductie, maar nu is onomstotelijk bewezen dat de kwabaal zich kan voortplanten in de Belgische wateren.

Nederland
Sportvisserij Nederland en Waterschap De Dommel zijn in 2009 na uitgebreid onderzoek een lokale herintroductie gestart in de Beerze. Het INBO is nauw betrokken bij deze introductie. Nu de Belgen succes hebben lijkt het slechts een kwestie van tijd en goed monitoren voordat we in de Beerze natuurlijke reproductie aantreffen. De Beerze is namelijk een beek met veel potentie dankzij het vele beekherstel wat Waterschap De Dommel de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.


Foto's: Domin Dalessi

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.