Minister neemt ABB-motie over

8487
10 sep 2010

Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings heeft de door Lutz Jacobi (PvdA) en Ad Koppejan (CDA) ingediende motie over Actief Biologisch Beheer (ABB) grotendeels overgenomen. Hierdoor wordt het grootschalig wegvangen van vis met als doel helder water te verkrijgen aan banden gelegd.

Dit staat te lezen in een brief van de minister (PDF) waarin hij het nieuwe beleid ten aanzien van ABB toelicht. De belangrijkste elementen daaruit zijn dat Actief Biologisch Beheer niet mag worden ingezet met enkel als doel om helder water te verkrijgen. Deze vorm van beheervisserij dient zeer terughoudend te worden toegepast en alleen als de omstandigheden voldoende basis bieden voor de ecologisch gewenste toestand. Daarbij dient dan ook rekening te worden gehouden met de invloed van factoren als scheepvaart, watervogels en het peilbeheer op de bodemwoeling en eutrofiëring.

Randvoorwaarden

De genoemde randvoorwaarden voor een specifiek watersysteem dienen te worden uitgewerkt en vastgelegd in een projectplan. Bij de totstandkoming hiervan moeten de visrechthebbenden en Visstandbeheercommissies worden betrokken. Ook als de randvoorwaarden zijn ingevuld, dient er enige jaren (vier tot vijf jaar) worden gewacht voordat er eventueel wordt overgegaan tot ABB. Dit om te voorkomen dat er onnodig vis wordt verwijderd.

-> Meer over Actief Biologisch Beheer (ABB)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.