Succes in strijd tegen wrakkensloop

6238
18 sep 2010

Er is belangrijk succes geboekt in de strijd tegen de sloop van waardevolle wrakken op de Noordzee.

Foto: Een sloopboot in actie op de Noordzee

Sinds enkele jaren zijn er zogenaamde 'sloopboten' actief op de Noordzee, die op wrakken zoek naar waardevolle ladingen en materialen. De wrakken worden soms volledig aan gort geknipt en getrokken met grote knijpers.

Illegaal

Uit onderzoek was gebleken dat wrakken in de Noordzee vallen onder het verdrag van Malta, dat stelt dat alle wrakken ouder dan vijftig jaar de bescherming van de monumentenwet genieten. En dan is er ook nog de Flora- en Faunawet, waaronder een groot deel van de diersoorten binnen 12 mijl uit de kust beschermd wordt. Handhaving was een belangrijk probleem waardoor de slopers gewoon hun gang konden gaan.

Zomer 2010: confrontatie

Afgelopen zomer, tijdens een schoonmaakdag met een team van Duik de Noordzee schoon, Sportvisserij Nederland en marien biologen, kwam het bij toeval tot een confrontatie op een oud Engels oorlogsschip uit WO1. Slopers waren op het wrak op zoek naar waardevol materiaal. Meer over deze confrontatie lees je in het bijzondere boek dat binnenkort uitkomt: ‘Wrakken, schatkamers van de Noordzee’.

Succes

Na inspanningen van diverse organisaties (waaronder deze oproep door Sportvisserij Nederland), waarbij ook in diverse landelijke media over de situatie werd bericht, is deze sloop vooralsnog een halt toegeroepen. Inmiddels is zelfs door Duik de Noordzee schoon een samenwerking gestart met één van de bergers: Friendship Offshore BV.

Wrakken in de Noordzee zijn zeldzaam

Er zijn beweringen dat er duizenden wrakken zouden liggen in de Noordzee. Dat is een groot misverstand. Wrakken zijn zeldzaam. Zeker de wrakken die interessant zijn voor sportduikers en sportvissers. Dat heeft er onder meer mee te maken dat wrakken langzaam verdwijnen (door corosie en onder het zand), en omdat een fors aantal wrakken door omstandigheden niet interessant zijn om op te duiken of te bevissen. Naar schatting gaat het uiteindelijk om slechts enkele honderden wrakken.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.