Sportvisserij moties in Tweede Kamer

4162
17 nov 2010

Diverse Tweede Kamerleden hebben moties ingediend, of deze klaarstaan, waar de sportvisserij van profiteert. Enkele moties zijn al aangenomen, over andere wordt binnenkort gestemd. Hierbij een paar aansprekende resultaten die door Sportvisserij Nederland van harte worden ondersteund.


Lutz Jacobi (PvdA) heeft zich ingezet voor de aanpak van de stroperij van vis. Dit onderwerp staat al langer op de agenda: het verkopen van illegaal gevangen vis is verboden en een economisch delict. Het aankopen en doorverkopen van deze vis is echter niet strafbaar. Daardoor kunnen restaurateurs nog steeds illegaal gevangen vis op het menu zetten. Met de motie van Jacobi wordt de bewijslast bij visverkoop omgekeerd. Restauranthouders moeten kunnen aantonen waar zij de vis hebben gekocht, zodat kan worden achterhaald of deze van stropers afkomstig is. Deze motie is aangenomen door de Tweede Kamer en wordt door Sportvisserij Nederland ondersteund.

Lutz Jacobi (PvdA).

Via een motie van Stientje van Veldhoven (D66) draagt de Tweede Kamer de regering op een vangstverbod voor aal af te kondigen in de met dioxine vervuilde gebieden. Van Veldhoven is van mening dat de vissers hun verantwoordelijkheid niet nemen en na afloop van het algemeen geldende visverbod op aal in december toch weer met dioxine vervuilde paling willen gaan vangen. Om de volksgezondheid niet in gevaar te brengen, pleitte zij voor een vangstverbod voor paling uit vervuilde gebieden. Deze motie werd door een Kamermeerderheid ondersteund en ook Sportvisserij Nederland is het hier van harte mee eens.

Stientje van Veldhoven (D66).

Tenslotte heeft Ad Koppejan (CDA) een motie klaarstaan die hij volgende week in zal dienen. Daarin stelt hij voor om bij het ontwerp en de aanleg van waterstaatkundige werken standaard rekening te houden met de sportvisserij. Door relatief kleine aanpassingen, zoals vlakke taluds en de bekleding van dijken, worden voor sportvissers extra mogelijkheden gecreëerd. Dit hoeft vaak geen extra geld te kosten en als dat het geval is mag er in overleg met direct betrokkenen altijd een beroep worden gedaan op cofinanciering. Sportvisserij Nederland hoopt van ganser harte dat ook deze motie het gaat halen.

Ad Koppejan (CDA).

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide