25 nieuwe uitzettingen kruiskarper

8782
08 dec 2010

Dit winterseizoen worden in maar liefst 25 nieuwe wateren kruiskarpers uitgezet, als onderdeel van het Aalscholverproject van Sportvisserij Nederland. Een logisch gevolg van het succes dat deze kruising tussen een giebel en een schubkarper teweeg bracht op de tien locaties waar ze eerder al zijn uitgezet.

De kosten van de 25 nieuwe uitzettingen – waarvan de eerste al hebben plaatsgevonden – worden voor bijna de helft gesubsidieerd door Sportvisserij Nederland. De overgebleven kosten komen voor rekening van de visrechthebbende hengelsportverenigingen en federaties.

Projectleider Jan Kamman van Sportvisserij Nederland: “In totaal wordt dit winterseizoen een kleine 5000 kg aan kruiskarpers uitgezet, verspreid over pakweg 25 nieuwe locaties – hoofdzakelijk visvijvers – in het oosten en zuiden van het land.” Het succes van deze kweekvis is namelijk niet onopgemerkt gebleven. Alle verenigingen waar de kruiskarpers eerder dit jaar zijn uitgezet, zijn positief over deze kweekvis, die – mits minimaal 30 cm groot bij uitzetting – goed bestand is tegen aalscholverpredatie.

Kweekvis is beter

Naast het feit dat de kruiskarpers ‘aalscholverproof’ zijn en bovendien een geweldige impuls geven aan de sportvisserij op de uitzetlocaties, kleven er nog meer voordelen aan de vis. “Kruiskarper is een kweekvis. Die is veel geschikter om in vijvers uit te zetten dan vis die afkomstig is uit rivieren en bij beroepsvissers wordt opgekocht. Kruiskarper is minder gevoelig voor sterfte en past zich snel aan aan de leefomgeving in visvijvers.

Het is daarmee echt een lange termijn oplossing voor een verslechterde visstand, daar waar het uitzetten van ‘riviervis’ door het hoge sterftepercentage puur korte termijn werk is”, aldus Kamman. “We hebben als proef zelfs een zomeruitzetting gedaan in Nieuwegein afgelopen juni, en ook dat pakte goed uit zonder sterfte en met goede terugvangsten. Terwijl het risico van sterfte bij zomeruitzettingen normaal gesproken best hoog is.”

Lees meer over dit onderwerp in Hèt Visblad - januari (verschijnt eind december). Klik hier voor een abonnement voor nog geen euro per nummer en kies je kado!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.