De desastreuze gevolgen van waterkrachtcentrales zonder effectief visgeleidingssysteem voor trekvissen zoals de aal en zalm, zijn voor Sportvisserij Nederland aanleiding geweest om hier aandacht voor te vragen bij Nederlandse Europarlementariërs. Daarop hebben Esther de Lange (CDA) en Gerben Jan Gerbrandy (D66) onlangs kritische vragen gesteld over waterkracht aan de Europese Commissie.
Waterkrachtcentrales zijn een blokkade voor vissen die stroomopwaarts of stroomafwaarts migreren. Hun turbines veroorzaken vissterfte van trekkende riviervissen zoals zalm en forel. Dergelijke vissterfte zou verminderd kunnen worden door visgeleidingssystemen te integreren in de centrales.
Goed functionerende visgeleidingssystemen zijn evenwel op dit moment nog niet in gebruik. Daarbij is de opbrengst van de kleinere waterkrachtcentrales (minder dan één megawatt) zo gering dat het aanleggen van zulke systemen economisch niet rendabel is. Esther de Lange (CDA) en Gerben Jan Gerbrandy (D66) hebben daarom de volgende schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. 1. Is de Commissie bekend met de schadelijke bijgevolgen van waterkrachtcentrales voor riviervissen? Zijn er volgens de Commissie studies over dit probleem, of is de Commissie voornemens hier studies naar te doen?
2. Ziet de Commissie aanleiding om visgeleidingssystemen verplicht te stellen in de lidstaten om onnodige vissterfte te voorkomen?
3. Moet er volgens de Commissie verschil worden gemaakt tussen kleine installaties van minder dan één megawatt en grote installaties?
De Europese Commissie is verplicht om binnen zes weken te antwoorden. Wordt dus vervolgd.
Esther de Lange (CDA) Gerben Jan Gerbrandy (D66)