De EU ministers hebben de visquota voor 2011 vastgesteld. Op 15 december 2010 vielen in Brussel de besluiten. Er was redelijk goed nieuws voor de Nederlandse beroepsvissers. Zij mogen volgend jaar meer haring en schol uit de Noordzee aanlanden. Met haring en schol gaat het beter. Dat is niet het geval voor kabeljauw in de Noordzee. Ook sportvissers merken dat ook dit jaar de vangsten minder zijn, vooral vlak op de kust.
Het internationaal onderzoeksinstituut ICES concludeerde dat voor kabeljauw de visserijsterfte omlaag moet. De ministers volgeden dat advies en dus gaan de kabeljauwquota voor de Noordzee in 2011 met 20 % omlaag. Voor de Nederlandse vissers is dat niet onoverkomelijk, zij vissen nauwelijks gericht op gul. In het Kattegat gingen de gulquota wel met 50 % omlaag. De maximale hoeveelheid wijting gaat voor de Noordzee weer omhoog, 19 % ten opzicht van 2010.
Schol, haring en wijting zijn voor de visserij belangrijke lichtpuntjes. Voor verreweg de meeste bestanden zijn de quota omlaag gegaan of gelijk gebleven.
Dat geldt bijvoorbeeld voor de blauwe wijting, een visje dat sportvissers nooit tegenkomen. Met deze meer op diep water levende soort gaat het niet goed. Het quotum ging wel 85 % omlaag vergeleken met 2010.
In de besprekingen in de Europese Visserijraad wilde Nederland voldoende ‘zeedagen’ voor vissers hebben die milieuvriendelijk vistuig hebben. Daarnaast kunnen Nederlandse vissers verder met de innovatie, er kunnen meer boten uitgerust worden met de pulskor.
Meer schade
Op dit moment hebben 22 vissers toestemming om met dit vistuig te vissen. Daar kunnen nu nog 20 kotters bijkomen. Deze nieuwe vistuigen brengen bovendien veel minder schade aan de bodem toe dan andere traditionele soorten vistuig.
Diverse milieuorganisaties gaven als commentaar op het quotacircus aan, dat de Visserijraad voor een aantal visserijen toch weer voorbij is gegaan aan de biologische adviezen. Dat is juist. Anderzijds zijn lagere quota geen garantie dat minder vis wordt gevangen. Als de vissers meer vangen zal die vis dood overboord moeten. Een systeem van vangst i.p.v. aanlandingsquota zou wat dat betreft beter werken.
Gesloopt
Voordat de quotavergadering begon, hield Greenpeace een demonstratie in Brussel waarbij symbolisch een 25 meter lange trawler werd gesloopt.