Sportvisserij wint rechtszaak tegen ministerie

8244
30 dec 2010

Vanaf mei 2008 is een wettelijke regeling in werking getreden, waarbij het alleen nog is toegestaan om met grote vistuigen te vissen als een beroepsvisser beschikt over minimaal 250 hectare aan viswater én op jaarbasis minimaal 8.500 euro inkomen uit de visserij haalt. Dit om allerlei hobbyvisserij tegen te gaan en een verantwoorde duurzame visserij te bevorderen.

In 2008 vroeg Sportvisserij Nederland aan het ministerie van Landbouw om toezending van het overzicht van vissers die met grote vistuigen mogen vissen. Deze informatie is van belang vanwege o.a. de beleidsvorming, het visstandbeheer en de handhaving vanuit de sportvisserij en andere organisaties en instanties. Daarnaast zijn er onmiskenbare signalen dat de regeling een rommeltje aan het worden is en dat de hand er mee wordt gelicht.

Het ministerie weigerde echter de informatie aan Sportvisserij Nederland te verstrekken. Zij verwees hierbij naar de Wet Openbaarheid Bestuur en zei dat het om de bescherming van de privacy van beroepsvissers ging. Sportvisserij Nederland ging hiertegen in beroep bij de rechtbank, omdat van allerlei beroepsgroepen informatie openbaar is en het hier slechts om algemene gegevens ging. In april 2010 gaf de rechtbank het ministerie gelijk. Dit mede op basis van een voor Sportvisserij Nederland geheime getuigenis van twee beroepsvissers, die angst voor bedreiging en vernieling van vistuigen door sportvissers hadden aangegeven.

Sportvisserij Nederland kon zich hier niet in vinden en stelde hoger beroep in bij de Raad van State. Op 22 december heeft de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het huidige ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het ongelijk gesteld en veroordeeld tot het betalen van de kosten van beroep en hoger beroep.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.