Mysterieuze wereldwijde vissterfte

8053
06 jan 2011

Terwijl er nog koortsachtig wordt gezocht naar de oorzaak van duizenden vogels die dood uit de lucht vielen in Arkansas, Lousiana en Zweden, presenteert de natuur ons met een nieuw raadsel: massale vissterfte in Brazilië, Nieuw-Zeeland en de VS.

Ondertussen blijkt dat er ook in Kentucky enkele dagen geleden een hoop dode vogels uit de lucht vielen.

In de Chesapeake Bay in Maryland aan de Oostkust van de Verenigde Staten zijn de jongste dagen minstens twee miljoen dode vissen komen bovendrijven. Het is vooral spot, een baarsachtige. Waarom is vooralsnog een raadsel. Maryland Department of the Environment woordvoerder Dawn Stoltzfus heeft het over "cold-water stress" als een mogelijke oorzaak, maar geeft toe dat dat voorlopig een gok is.

Brazilië en Nieuw-Zeeland

Aan de kust van de Braziliaanse regio Parana spoelde de jongste dagen ook al zeker 100 ton sardienen, baars en meerval aan. Ook daar is het raden naar de oorzaak.

En de stranden van het Nieuw-Zeelandse schiereiland Coromandel werden overspoeld met snappers, waarvan er veel zijn die om één of andere reden hun ogen kwijt zijn. Het Nieuw-Zeelandse Department of Conservation houdt het voorlopig op "waarschijnlijk verhongerd", maar ook hier is er geen echte sluitende uitleg.

Augustus

Die kan overigens nog een poosje op zich laten wachten. In augustus spoelden in één week op twee plaatsen aan de Amerikaanse Oostkust die bijna 300 kilometer uit elkaar liggen (Fairhaven in Massachusetts en New Jersey Beach) ook miljoenen dode vissen aan. Het Department of Environmental Protection zoekt al maanden naar de oorzaak, maar heeft nog steeds geen uitleg gevonden, ook al niet voor een ander gek fenomeeen: de meeuwen blijven om één of andere reden ver weg van de dode vissen.

Bron: DeMorgen.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide