Subsidiefonds: succesverhalen in de praktijk

7189
11 jan 2011

De aanleg van vissteigers, een trailerhelling of het opknappen van een botenhaven zijn sprekende voorbeelden van het verbeteren van de sportvisserijmogelijkheden. Aan deze projecten hangt echter ook een prijskaartje. Daarom biedt Sportvisserij Nederland met het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden de mogelijkheid om subsidie aan te vragen.

Alle bij Sportvisserij Nederland aangesloten verenigingen ontvangen binnenkort informatie over de aanmeldingsprocedure voor dit fonds in 2011. Daarin wordt uitgelegd hoe zij subsidie kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld de aanleg van voorzieningen als vissteigers, maar ook voor zaken als promotiewerk of onderzoek. Aan het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden zijn ook enkele spelregels verbonden. Zo bedraagt de maximale bijdrage die per project kan worden verleend 50% van de externe kosten, tot een maximum van € 20.000. Daarbij dient de vereniging een eigen bijdrage
van minimaal € 2.000 euro te leveren.

Om je een idee te geven van wat voor soort projecten in aanmerking kunnen komen voor financiële steun, geven we hierbij een kort overzicht van gesubsidieerde projecten die eind 2010 werden gerealiseerd:

Mindervalidensteiger Oranjekanaal

Het Oranjekanaal bij Odoorneveen is een geliefd viswater bij de lokale bevolking en vele toeristen die hier jaarlijks op campings verblijven. Voor mindervaliden was het kanaal op veel plaatsen echter slecht of niet bereikbaar. De Hengelsportfederatie Groningen Drenthe is de visrechthebbende en heeft daarom bij het fonds een verzoek voor subsidie ingediend voor de aanleg van een mindervalidensteiger. Dit is begin september gehonoreerd, waarna men voortvarend te werk is gegaan. Inmiddels is de gloednieuwe steiger gereed en ligt deze te pronken aan het Oranjekanaal.


De mindervalidensteiger aan het Oranjekanaal.

Opknapbeurt botenhaven Zwolle

Visserijvereniging De Hengelsport uit Zwolle is al jaren trots eigenaar en beheerder van diverse botenhavens rondom Zwolle. In deze havens kunnen de leden met een eigen visboot een ligplaats krijgen. Daar wordt ook in de botenhaven in de Kolk van Koezen aan de Overijsselse Vecht dankbaar gebruik van gemaakt. Deze haven was echter aan een opknapbeurt toe, zodat de vereniging begin 2010 aanklopte bij het subsidiefonds van Sportvisserij Nederland. De subsidieaanvraag werd gehonoreerd en de botenhaven is inmiddels gerenoveerd.

De meerpalen en beschoeiing zijn helemaal vernieuwd, zodat de leden van de vereniging ook de komende jaren weer prima terecht kunnen in deze botenhaven.


De botenhaven in de Kolk van Koezen is opgeknapt.

Nieuwe vissteigers Renswoude

HSV Renswoude heeft met financiële steun uit het Fonds zestien vissteigers en twee mindervalidensteigers aangelegd rond haar viswater De Kom in Renswoude. Nadat de vijver eind 2009 door eigenaar het Utrechts Landschap is uitgebaggerd, heeft de vereniging van deze gelegenheid gebruik gemaakt om het viswater opnieuw in te richten. Zo is op de plekken waar de steigers zijn geplaatst overdiepte gecreëerd om de plekken goed bevisbaar te houden. Bovendien zijn onder alle steigers takkenbossen geplaatst die de vis extra beschutting bieden tegen aalscholvers.


De Kom in Renswoude is voorzien van nieuwe vissteigers.

Renovatie vissteiger

Net ten zuidoosten van het Drenthse Borger ligt het pittoreske Kanaal Buinen Schoonoord. De vissteiger aan de Borgerderstraat wordt al jaren intensief gebruikt, vooral door de jeugd en lokale vissers. Door houtrot was de steiger echter onveilig geworden. De Hengelsportfederatie Groningen Drenthe diende daarop een subsidieverzoek in voor renovatie van deze grote vissteiger. En met succes: in de herfst is deze steiger compleet gerenoveerd, zodat er weer jarenlang veilige visplezier op kan worden beleefd.


De steiger aan de Borgerderstraat is gerenoveerd.

Bron: Hét Visblad februari 2011

-> Meer over het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden

Download deze successen: In de praktijk

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.