Vangstverbod paling en wolhandkrab vanaf 1 april van kracht

11911
04 apr 2011

Vanaf 1 april 2011 geldt in een aantal gebieden in Nederland een vangstverbod voor paling en wolhandkrab.

Dioxine

Het vangstverbod is ingesteld omdat uit onderzoek bleek dat veel van de in Nederland gevangen paling en wolhandkrab hoge concentraties dioxine bevatten. Te veel dioxine is schadelijk voor de gezondheid van mensen.

Vangstverbod voor beroeps- en sportvissers

Vanaf 1 april 2011 is het zowel verboden om bepaalde vistuigen te gebruiken als om paling of wolhandkrab in je bezit te hebben in of in de onmiddellijke nabijheid van de aangewezen gebieden. Het vangstverbod geldt voor iedereen, dus voor beroepsvissers, maar ook voor sportvissers.

Straf of boete

Het vissen met een hengel wordt niet verboden. Vissers die op andere vissoorten vissen maar daarbij toch een paling of een wolhandkrab vangen, moeten het dier onmiddellijk terugzetten in het water. Voor overtreding van het verbod kan een beroepsvisser een straf kan krijgen of een boete van maximaal €76.000; voor een sportvisser kan die boete maximaal €19.000 bedragen.

-> Klik hier voor een overzicht gebieden vangstverbod paling en wolhandkrab

Bron: Rijksoverheid.nl

-> Al het nieuws over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.