Rechtszaak over vissterfte door waterkrachtcentrale Borgharen

5785
15 apr 2011

Het Rijk heeft een vergunning verleend voor een waterkrachtcentrale bij de stuw in Borgharen. Visstandverbetering Maas (VVM) is daar echter op tegen, met als argument dat het extra vissterfte veroorzaakt. De rechter hoorde de partijen donderdagmiddag aan.

De zaak is er eentje van het nuanceverschil. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft de vergunning aan Arbra B.V. verleend omdat er misschien wel sprake is van een verslechtering binnen de toestandsklasse - als het gaat om de vissterfte - maar geen achteruitgang van die klasse.

Daarnaast werd een soortgelijke vergunningsaanvraag in 2007 nog afgewezen, terwijl die nu wel is toegekend. "Een complexe zaak", zo vatte de bestuursrechter het samen.

Volgens VVM zou een afkeuring opnieuw op zijn plaats zijn. Immers: daardoor zou een extra vissterfte van 24 procent worden veroorzaakt. Simpel gezegd komt dat doordat de zwemmende diertjes door draaiende schoepen, die waterkracht opwekken, gemalen worden. Daardoor worden ze doorgesneden en zijn ze direct dood of lopen ze een gebroken ruggengraat of geknapte zwemblaas op waardoor ze niet veel later alsnog het aardse voor het hiernamaals verruilen. Oplossing: een vernuftig systeem dat visjes door middel van (stroboscopisch) licht en geluid een andere weg op leiden. Probleem is echter dat een geslaagde versie daarvan nog nergens te vinden is.

De rechter hoopt op 25 mei uitspraak te doen, maar zegt dat de complexiteit mogelijk met zich meebrengt dat van die datum wordt afgeweken.

Bron: Limburgs Dagblad

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide