Snoek verspeeld met kunstaas in de bek?

15484
25 mei 2011

Bij het vissen op snoek met kunstaas kan, na het haken van de vis, lijnbreuk niet worden uitgesloten. Vis verspeeld en de snoek zwemt vervolgens weg met het kunstaas in de bek. Uit een oogpunt van vissenwelzijn en een zorgvuldige omgang met de vis, is een voor de hand liggende vraag, welke effecten het achtergebleven kunstaas voor de snoek heeft.

Met behulp van hengelproeven is onderzoek gedaan naar deze effecten. Hierbij is bij een aantal snoeken lijnbreuk gesimuleerd door kunstaas, voorzien van een enkele haak en een dreg, in de bek aan te brengen. De vissen werden ook voorzien van zendertjes om hun gedrag te volgen. Ter vergelijking werd ook een controle groep snoeken voorzien van zenders; deze groep was niet voorzien van kunstaas.

Geen sterfte

Beide groepen werden verder vergelijkbaar behandeld en weer in het water van herkomst teruggezet. Beide groepen werden vervolgens gedurende drie weken gevolgd. Onder geen van de snoeken trad sterfte op. Na het terugzetten zwommen de snoeken uit beide groepen in het eerste uur weinig, tot hooguit 50 meter. Vooral de kunstaas-groep vertoonde in die periode weinig activiteit. Na een uur veranderde dit beeld. Binnen een etmaal hadden de kunstaas snoeken het terugzetgebied verlaten en legden daarbij grotere afstanden af dan de controle-snoeken. Maar na twee dagen bleek er geen verschil meer te bestaan in activiteit, positie en afstand tot het terugzetpunt. Dit beeld veranderde niet in de volgende weken van dit onderzoek.

Deze resultaten wijzen erop dat kort na lijnbreuk, snoek met achtergebleven kunstaas kortstondig ander gedrag vertoont, maar dat na 1 dag er geen verschil meer is met wel gevangen, onthaakte en teruggezette soortgenoten. Sterfte trad in de onderzoeksperiode van drie weken niet op. Niet is onderzocht of de snoeken het kunstaas weer kwijtraken of dat er later als nog nadelige effecten kunnen optreden. De onderzoekers adviseren mede hierom het risico op lijnbreuk zo klein mogelijk te maken door het gebruik van goed materiaal, bijvoorbeeld van metalen onderlijnen.

Bron: Arlinghaus, R. et.al. (2008) Behaviour and survival of pike, Esox lucius, with a retained lure in the lower jaw. Fisher. Managm. Ecol. 15: 459-466

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.